Truffel in koolblad
Truffel en kaviaar zijn twee ingrediënten die geen gierigheid verdragen. Dit gerecht vertaalt deze gedachte helemaal. Dit is het meest luxueuze vogelnestje dat je ooit zag, en tegelijk waanzinnig eenvoudig te bereiden. Als ook jij nerveus wordt van gerechten waar je moet zoeken naar enkele schamele stukjes truffel, dan is dit uw gerecht.
Truffel en kaviaar zijn twee ingrediënten die geen gierigheid verdragen. Dit gerecht vertaalt deze gedachte helemaal. Dit is het meest luxueuze vogelnestje dat je ooit zag, en tegelijk waanzinnig eenvoudig te bereiden. Als ook jij nerveus wordt van gerechten waar je moet zoeken naar enkele schamele stukjes truffel, dan is dit uw gerecht.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 4 wintertruffels van ca. 35 g
- 500 g gemengd varkens/kalfsgehakt
- 1 groene kool
- 2 eieren
- 5 el paneermeel
- 3 dl kalfsfond
- 1 knolselder
- 1 winterpeen
- 200 g rauwe, vette eendenlever (facultatief)
- goede boter
- peper en zout
Hoe maak je het?
Borstel de truffels, schil ze zodat ze mooi rond zijn en hou de schillen bij. Snij de eendenlever in heel dunne plakjes.
Meng het gehakt, de eieren, de truffelschillen en het paneermeel in een kom en meng grondig. Kruid naar smaak met peper en zout. Laat even trekken.
Blancheer de koolbladeren individueel en verwijder de dikke middennerf.
Pak de truffels in, in een plak eendenlever.
Neem een ruime hoeveelheid gehakt in je handpalm, leg er een truffel op, kapsel de truffel helemaal in met gehakt en vorm een bal. Tip: met natte handen gaat dit vlotter.
Verpak de ballen in koolbladeren.
Bak de ballen in goede boter tot ze mooi in vorm blijven en een beetje bruin zien.
Smelt de kalfsfond in een pot waar de vier ballen net inpassen.
Leg ze voorzichtig in de fond en zet op een heel laag vuur, zodat de ballen verder garen in de fond. Regelmatig overgieten met saus of de ballen voorzichtig omdraaien.
Snij ondertussen een brunoise van knolselder en winterpeen, blancheer in gezouten water.
Bak de brunoise eventjes in goede boter en breng op smaak.
Leg een bal op het bord, overgiet met de kalfsfond, schep twee lepels van de gesneden groenten erover.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier