De hijiki en de shiitakes vormen met hun intense smaak en hun vlezige textuur een welkome aanvulling op de tofu. Deze hartige koekjes zijn gemakkelijk te maken en ze zijn echt vega!

Ingrediënten

Voor 12 stuks

  • 5 gedroogde shiitakes (ca. 12 g)
  • 10 g gedroogd hijiki-zeewier
  • 2 dl heet water
  • 4 eetl. sojasaus
  • 2 eetl. mirin
  • 2 eetl. sake
  • 2 eetl. fijne kristalsuiker
  • 1 eetl. ketchup
  • 1/2 theel. maizena, germengd met wat koud water
  • 400 g stevige cotton tofu (tofu met een donzige textuur, als van katoen)
  • 40 g panko of zo nodig wat meer
  • 2 tenen knoflook, fijn geraspt
  • 15 g gemberwortel, geschild en fijn geraspt
  • 1 worteltje, geschrapt en geraspt
  • 2 lente-uitjes of nira, in dunne ringen
  • 1 eetl. wit sesamzaad
  • mespunt zout en witte peper
  • olie, voor het bakken (minstens 2 eetl.)

Bereiding

  1. Overgiet de shiitakes en de hijiki met het hete water en week ze 20-30 minuten. Laat de zachte, geweekte paddenstoelen uitlekken en knijp ze uit. Vang het vocht op. Hak de paddenstoelen fijn.
  2. Roer in een steelpannetje de sojasaus, de mirin, de sake, de suiker, de ketchup en 2 eetlepels van het vocht van de shiitakes door elkaar. Verhit het mengsel langzaam tot het tegen de kook aan komt. Klop het maizenapapje erdoor. Kook het mengsel een paar minuten door, onder voortdurend roeren, zodat het indikt. Haal het pannetje van het vuur.
  3. Breek de tofu met de hand of met een vork in brokjes. Voeg de shiitakes, de hijiki, de panko, de knoflook, de gemberwortel, de wortel, de lente-uitjes of nira, de sesam, het zout en de witte peper toe. Meng alles goed en prak de tofu tot een soort pasta. Laat het mengsel circa 5 minuten staan, zodat de panko het vocht opneemt; er moet een dikke, deegachtige massa ontstaan. Voeg wat panko toe als het mengsel te nat is. Vorm van het deeg 12 schijven van 7 cm doorsnede en 1,5 cm dikte.
  4. Giet zo veel olie in een koekenpan met een hoge rand dat de bodem met een royale laag is bedekt. Verhit de olie op hoog vuur. Bak de schijven aan beide kanten bruin, haal ze uit de pan en leg ze op een bakplaat. Schep op elke schijf een lepel van de teriyakisaus uit het steelpannetje. Rooster de schijven een paar minuten onder de hete grill, zodat het laagje glazuur met de schijven versmelt en licht karamelliseert (als je saus overhoudt, kun je die er apart bij geven). Dien de tofuburgers op met sla, rijst en misosoep, als hoofdmaaltijd, of bewaar ze in de koelkast voor de bento (koud smaken ze ook prima).

Uit: Tokyo. Een Japanse food-tour, Tim Anderson (Karakter Uitgevers, 27,99 euro)