Superzaadcrackers met zongedroogde tomaten

Deze superzaadcrackers met zongedroogde tomaten zijn vegan, noten-, olie-, soja- én glutenvrij, kindvriendelijk en makkelijk in te vriezen.

Voor 35 crackers (5 op 5 cm)
  • 20 g zongedroogde tomaten (droge, niet op olie)
  • 375 ml kokend water
  • 130 g ongeroosterde zonnebloempitten
  • 90 g glutenvrije havermout
  • 40 g gepeld hennepzaad
  • 30 g ongeroosterde pompoenpitten
  • 35 g wit sesamzaad
  • 2 el zwart of wit sesamzaad
  • 2 el ongemalen chiazaad
  • 3 el gemalen chiazaad
  • 1,25 kl knoflookpoeder
  • 1 grote teen knoflook, geraspt
  • 2 kl gedroogde oregano
  • 1 kl kokossuiker of ruwe rietsuiker
  • 1 kl (5 ml) gedroogd basilicum
  • 0,75 kl (2,25 g) fijn zeezout, of naar smaak
  • 0,25 kl cayennepeper (naar keuze)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed twee standaard bakplaten (32 × 40 cm) of een extra grote bakplaat (38 × 53 cm) met bakpapier.
  2. Leg de zongedroogde tomaten in een kom en giet het kokende water erover. Laat de tomaten 5-10 minuten weken.
  3. Roer in een grote kom de overige ingrediënten door elkaar.
  4. Schep de gewelde tomaten met een schuimspaan uit het weekwater en doe ze in een minikeukenmachine. Bewaar het weekwater. Hak de tomaten fijn. Je kunt dit ook met de hand doen, maar hak ze wel heel fijn zodat de crackers gemakkelijk te snijden zijn. Voeg de tomaten toe aan de kom met alle zaden.
  5. Voeg het weekwater aan de kom met de tomaten en zaden toe. Roer het mengsel 1 minuut door totdat het water door de zaden is opgenomen en er geen vocht meer op de bodem van de kom staat.
  6. Verdeel het mengsel over de twee bakplaten (of leg het op de extra grote bakplaat). Spreid het met je handen over de bakplaat uit; begin daarbij in het midden en werk naar de randen toe tot je een grote rechthoekige laag van maximaal 5 mm dik hebt. Kijk er niet vreemd van op als het mengsel heel vochtig is, dat is normaal. Let op dat de laag overal even dik is, vooral bij de hoeken.
  7. Bak het mengsel 30 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en snijd het met een pizzasnijder in grote crackers. Draai de crackers voorzichtig om met je handen of een spatel. Maak je niet druk als er een paar breken! Als een cracker aan het bakpapier vast is geplakt, laat je hem zitten en haal je hem los na de tweede keer bakken.
  8. Zet de bakplaten weer in de oven en bak de crackers in nog eens 23-25 minuten goudbruin. Houd ze de laatste 10 minuten van de baktijd goed in de gaten om verbranden te voorkomen. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaten afkoelen. Leg de crackers op een taartrooster en laat ze helemaal afkoelen.
  9. Verpakt in een papieren zak blijven ze 1 week goed. In een luchtdichte doos in de koelkast blijven ze ook 1 week goed. In een diepvrieszak met zipsluiting in de vriezer blijven de crackers 3 tot 4 weken goed. Rooster crackers die zacht zijn geworden (in een vochtige atmosfeer kan dat gebeuren) 5-7 minuten op 150 °C in de oven en laat ze helemaal afkoelen. Ze zijn dan weer heerlijk krokant!
Kindvriendelijke superzaadcrackers

Serveer de superzaadcrackers met tomatenhummus met geroosterde knoflook. Kinderen vinden het leuk om ze in de hummus te dopen.

Hartige superzaadcrackers

Laat de zongedroogde tomaten weg en gebruik 375 ml water op kamertemperatuur (het hoeft niet te koken omdat je nu geen tomaten weekt). Gebruik in plaats van knoflook, oregano, basilicum, zout en cayennepeper ongeveer 2 eetlepels 9-kruidenmix. Volg verder het recept.

Tip: om chiazaad te malen, doe je 80 g ongemalen chiazaad in een hogesnelheidsblender en maal je het op hoge stand tot een fijn poeder. Bewaar het gemalen chiazaad dat je niet hebt gebruikt in een luchtdichte doos in de koelkast.

Uit: Oh she glows – Elke dag, Angela Liddon (Spectrum).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content