Spruitjes met bruine boter en zwarte knoflook

27/02/19 om 08:42 - Bijgewerkt om 08:53

Zwarte knoflook heeft een zeer geconcentreerde smaak: de smaak van drop in combinatie met balsamico plus de essentie van knoflook. Het is een snelle manier om een gerecht een enorme hoeveelheid smaak geven. Een recept van Yotam Ottolenghi.

Spruitjes met bruine boter en zwarte knoflook

. © Ottolenghi (Simpel)

Geef je waardering

Bereidingswijze

Zorg dat alles gehakt en wel klaarstaat voor u aan het gerecht begint, maar ga het pas afmaken vlak voor u het wilt opdienen: spruitjes moeten vrijwel direct uit de pan worden gegeten.

Bijgerecht voor vier personen

  • 450 g spruitjes, schoongemaakt en over de lengte gehalveerd
  • 1 eetl. olijfolie
  • 3/4 theel. karwijzaad
  • 20 g zwarte-knoflooktenen (ca. 12), grofgehakt
  • 2 eetl. tijmblaadjes
  • 30 g boter
  • 30 g pompoenpitten,geroosterd
  • 11/2 theel. citroensap
  • 1 eetl. tahin
  • Zout

1. Verhit de oven tot 220 °C.

2. Meng de spruitjes met de olie en 1/4 theelepel zout en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en nog beetgaar zijn.

3. Kneus intussen het karwijzaad heel licht in een vijzel met een stamper. Voeg de zwarte knoflook en de tijm toe en wrijf alles tot een grove puree.

4. Doe de boter in een grote sauteerpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Laat de boter smelten en donkerbruin worden. Voeg de knoflookpuree, spruitjes, pompoenpitten en ¹/8 theelepel zout toe. Roer 30 seconden en haal de pan van het vuur. Roer het citroensap door de spruitjes en serveer ze in een schaal of op de borden. Sprenkel de tahin erover en serveer meteen.

Bereidingswijze