Ingrediënten

(voor twee kleine broden of één groot)

  • 500 g speltmeel
  • 2 tl natriumbicarbonaat ofwel baking soda
  • 1 tl zout
  • 275 ml amandel- of sojamelk
  • 1 el appelazijn
  • 50 ml olijfolie
  • 1 el honing of rijstsiroop voor een veganistisch versie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en meng in een kom spelt, soda en zout. Roer het geheel goed door.
  2. Meng in een andere kom de melk, azijn, olijfolie en honing en roer dit ook goed door elkaar. Voeg dit mengsel vervolgens aan de speltmix toe.
  3. Kneed het deeg nu vlot door elkaar totdat je een vochtig deeg hebt. Bestuif je werk- plek met een beetje spelt en leg er de deegbal op.
  4. Verdeel het deeg in twee bollen en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd met een mes een kruisvorm op elke bol brood.
  5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood het eerste kwartier op 220 graden Celsius en dan nog een halfuur, afhankelijk van je oven, op 200 graden. Laat het brood daarna even afkoelen en serveer het met (veganistische) boter en wat zeezout.

Uit: Good morning, Food bandits (LM Books, 19,95 euro)

(voor twee kleine broden of één groot)Uit: Good morning, Food bandits (LM Books, 19,95 euro)