Sint-jakobsnoten ‘Rossini’

Het delicate gerecht heeft zijn naam te danken aan de beroemde Italiaan Rossini, een groot componist maar daarnaast ook een groot liefhebber van lekker eten. Hij gaf zijn naam aan een bereiding met foie gras en truffel.

Het delicate gerecht heeft zijn naam te danken aan de beroemde Italiaan Rossini, een groot componist maar daarnaast ook een groot liefhebber van lekker eten. Hij gaf zijn naam aan een bereiding met foie gras en truffel.

Voor 4 personen:

  • 12 sint-jakobsnoten, zonder koraal
  • 250 g rauwe foie gras van eend
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 140 g instantpolenta
  • 30 g boter
  • 0,5 dl olijfolie
  • 1 truffel van 20g (optie)
  • 1 dl truffeljus (in bokaal)
  • 1,5 dl room

Bereiding:

1. Spoel de sint-jakobsnoten, dep droog en zet koel weg. Snijd de foie gras in vier kleine lapjes. Maak een bouillon door 2,5 dl water aan de kook te brengen met het kippenbouillonblokje. Laat 10 minuten inkoken.

2. Breng 2 dl water aan de kook in een pan. Voeg de polenta in één keer toe en laat 3 à 5 minuten koken op laag vuur tot de polenta al het vocht geabsorbeerd heeft. Spreid de polenta uit op een schaal in een laag van 5 à 6 mm dik. Laat afkoelen (dit kun je eventueel op voorhand doen). Snijd vier cirkels van 8 cm diameter uit de afgekoelde polenta. Bak aan beide kanten goudbruin in een braadpan met de boter. Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.

3. Verhit de olijfolie in dezelfde braadpan en bak de sint-jakobsnoten 1 minuut aan elke kant op hoog vuur. Kruid met witte peper en zout. Houd opzij.

4. Verhit de pan nogmaals en bak de lapjes foie gras 1 minuut aan elke kant op hoog vuur. Kruid met peper en zout.

5. Leg de gebakken polenta in het midden van elk bord, schik er drie sint-jakobsnoten op en werk af met een lapje foie gras en eventueel wat truffel. Zet de ingekookte kippenbouillon op hoog vuur en voeg het truffelsap en de room toe. Klop de saus op met een ballongarde en lepel rond de sint-jakobsnoten. Serveer meteen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content