Rodekool in de oven met parmezaan en knoflook
Gooi rodekool gewoon eens in de oven. Hij behoudt zo de prachtige dieppaarse kleur en wordt knapperig van buiten en sappig vanbinnen. Heerlijk herfstig. Geef er bijvoorbeeld lekker knolselderijstamppot bij of een stoemp van zoete aardappel en cavolo nero met gepofte knoflook.
Voor 4 personen
- 1/2 rode kool, in 6 parten gesneden, stronkje eraan gelaten
- 4 el gesmolten roomboter
- 3 tenen knoflook, zeer fijngehakt
- 75 g geraspte Parmezaanse kaas
- 4 el panko of broodkruim
- (Maldon) zoutflakes & zwarte peper
- paar druppels goede balsamico
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 Ā°C.
- Bestrijk de bakplaat met wat gesmolten boter.
- Meng in een schaaltje de rest van de boter met de knoflook, Parmezaanse kaas en de panko (Japans broodkruim).
- Leg de parten rodekool iets uit elkaar in de oven op een bakplaat. Verdeel het boter-kaasmengsel erover en smeer gelijkmatig uit. Breng eventueel op smaak met zoutflakes en zwarte peper.
- Bak de parten 30 minuten of tot de bovenkant krokant is en een mespunt er moeiteloos doorheen glijdt. Bedruppel met enkele druppels goede balsamico.
Rodekool heet in het Engels naast red cabbage ook purple cabbage of blue kraut en al die verschillende benamingen kunnen gewoon kloppen. De rood-paarse kleur van het blad wordt veroorzaakt door in de plant bestaande pigmenten die afhankelijk van de pH-waarde (de zuurgraad) van de aarde roder of paarser kleuren. Dus het ligt er helemaal aan waar de kool in de grond staat welke kleur hij krijgt. Om die mooie rode kleur tijdens het koken te behouden, kunt u ook zelf een scheutje zuur toevoegen, bijvoorbeeld een kneep tomatenketchup (voor het zoetzure effect) maar een scheutje azijn (en wat suiker) kan ook. Anders wordt de rodekool na het koken blauw.
Uit: Uit de oven van Van Boven, Yvette van Boven (Fontaine Uitgevers)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier