Rode kool met parmezaanse kaas en knoflook

08/11/18 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:36

Rode kool heet in het Engels naast red cabbage ook purple cabbage of blue kraut en al die verschillende benamingen kunnen gewoon kloppen. De rood-paarse kleur van het blad wordt veroorzaakt door in de plant bestaande pigmenten die afhankelijk van de pH-waarde (de zuurgraad) van de aarde roder of paarser kleuren. Dus het ligt er helemaal aan waar de kool in de grond staat welke kleur hij krijgt. Om die mooie rode kleur tijdens het koken te behouden, kunt u ook zelf een scheutje zuur toevoegen; mijn moeder deed dat met een kneep tomatenketchup (voor het zoetzure effect) maar een scheutje azijn (en wat suiker) kan ook. Anders wordt de kool na het koken blauw. Ik gooide daarentegen parten kool gewoon in de oven. Ze behielden zo hun prachtige dieppaarse kleur en werden knapperig van buiten en sappig vanbinnen. Heerlijk herfstig is dat. Geef er bijvoorbeeld lekker knolselderijstamppot bij of een stamp van zoete aardappel en cavolo nero met gepofte knoflook.

Rode kool met parmezaanse kaas en knoflook

© Uit de oven van Van Boven

Geef je waardering

Ingrediënten

Bereidingswijze

voor 4 personen

  • 1/2 rode kool, in 6 parten gesneden, stronkje eraan gelaten
  • 4 eetl. gesmolten roomboter
  • 3 tenen knoflook, zeer fijngehakt
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eetl. panko of broodkruim
  • (Maldon) zoutflakes & zwarte peper
  • paar druppels goede balsamico
Rode kool met parmezaanse kaas en knoflook

© Uit de oven van Van Boven

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Bestrijk de bakplaat met wat gesmolten boter.
  3. Meng in een schaaltje de rest van de boter met de knoflook, Parmezaanse kaas en de panko (Japans broodkruim).
  4. Leg de koolparten iets uit elkaar op de bakplaat. Verdeel het boter-kaasmengsel erover en smeer gelijkmatig uit. Breng eventueel op smaak met zoutflakes en zwarte peper.
  5. Bak de parten 30 minuten of tot de bovenkant krokant is en een mespunt er moeiteloos doorheen glijdt. Bedruppel met enkele druppels goede balsamico.

Uit: Uit de oven van Van Boven, Yvette van Boven (Fontaine Uitgevers, 12,95 euro)

Bereidingswijze

Onze partners