Ratatouille
09-06-2011, 11:38
Bijgewerkt op: 24-07-2024, 18:22
De benaming van dit gerecht is terug te voeren naar het Franse woord ‘rouillir’ (omroeren). Ratatouille betekent in het Provençaals letterlijk ‘vaak omroeren’.
Voor 4 personen
- 1 aubergine
- 1 dl olijfolie
- 2 courgettes
- 1 theelepel verse tijmblaadjes
- 1 ui
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 rode paprika
- 1 grote teen knoflook
- 1 blik (400 g) gepelde tomaten
- zout
- peper uit de molen
Bereiding
- Was de courgettes en de aubergine en snijd de steelaanzet weg.
- Snij ze in dobbelstenen.
- Pel de ui en de knoflook en snipper deze grof.
- Halveer de paprika, verwijder zaadjes en zaadlijsten en snij het vruchtvlees in reepjes.
- Verhit 3 – 4 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en aubergine ca. 5 minuten.
- Voeg de courgette en de paprika toe.
- Smoor alles omscheppend 5 minuten tot de groenten glazig beginnen te worden.
- Voeg de tomaten uit blik met het vocht toe en breng het geheel op smaak met zout, peper en tijm.
- Laat de ratatouille onder zo nu en dan omroeren, 15 minuten stoven.
- Roer de gehakte peterselie en de rest van de olijfolie erdoor.
- Serveer de ratatouille warm als groentegerecht met stokbrood, of als garnituur bij gekruide gerechten.
- Na afkoeling kan het ook koud geserveerd worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier