Een hartig taartje van prei en ham, bereid met tripel. Recept en ingrediënten voor een ovenverse quiche met tripelbier.
Voor het deeg:
- 500 g patisseriebloem
- 30 g boter
- 10 g zout
- 1 flesje tripelbier
Voor de vulling:
- 4 stengels prei
- 40 g boter
- 100 g gedroogde ham
- 1 flesje tripelbier
- 25 cl room
- 8 eieren
- nootmuskaat
- zout en peper
Zo maak je de quiche met tripelbier
Doe de bloem in een kom en leg de boter en het zout in het midden. Voeg ongeveer de helft van het bier toe tot het deeg kneedbaar wordt. Verpak het deeg in een vochtige doek en zet het een nacht koel.
Snij het preiwit fijn en fruit het zonder ze te laten verkleuren in 30 g boter. Doe een geutje bier bij de prei en laat zachtjes stoven onder het deksel.
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de ham in fijne reepjes, bak ze zachtjes in wat boter en voeg bij de prei.
Breng de room aan de kook met 25 cl bier. Kluts 5 eieren en 3 eierdooiers en kruid met een beetje zout, veel peper en een snuifje nootmuskaat. Klop beetje bij beetje door de kokende bierroom en zeef het geheel.
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en bedek er een taartvorm mee. Prik een paar keer in de bodem met een vork.
Schep de prei in de vorm en giet er het eierbeslag over. Laat de quiche met tripelbier 20 minuten bakken in de oven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier