De Provençaalse pizza dankt haar naam aan het feit dat ze, voor ze de oven ingaat, met een laagje ‘pissalat’ wordt bestreken – een mengsel van ansjovispuree en smaakmakers. Een goede pissaladière bestaat uit een laagje uien, half zo dik is als de deegbodem. De taart wordt warm of koud gegeten.
Voor 1 à 2 personen
Gistdeeg
- 300 g bloem van harde tarwe
- 50 g bloem om te bestuiven
- 1 kl zout
- een snuif suiker
- 15 g droge gist (of 20 g verse gist)
- 1 losgeklopt ei
- 2 el olijfolie
Vulling
- 1,5 kg zachte witte uien
- 2 tenen knoflook
- een snuif zout
- 1 el kappertjes
- 3 el olijfolie
- laurier
- tijm en rozemarijn
- 8 ansjovisfilets in olie
- 16 kleine zwarte olijven
Pissalat
- mengeling van ansjovispuree, kruidnagel, tijm, laurier, peper en olijfolie.
Bereiding
- Doe de bloem en het zout in een hittebestendige kom en laat 10 minuten drogen in een matig warme oven.
- Meng de suiker met 1,5 dl lauwwarm water. Roer de gist door het water en laat 10 minuten staan.
- Maak een kuiltje in het midden van de berg bloem en doe het losgeklopte ei, de olie en het gistmengsel in het kuiltje. Meng alles eerst met een houten lepel en vervolgens met de hand (bestuif je handen eerst met bloem). Na een paar minuten kneden kleeft het deeg niet meer. Kneed nog enkele minuten door tot de massa glad en hanteerbaar is. Bestrooi het deeg met bloem, dek af met een doek en laat het 1 uur op een warme plaats rusten en rijzen.
- Schil ondertussen de uien, snij ze eerst doormidden en vervolgens in halve maantjes. Laat de uien met de gekneusde teentjes knoflook, de gepureerde kappertjes, zout, peper, een lepel olijfolie en de tot boeket gebonden takjes tijm, rozemarijn en een blaadje laurier 1 uur onder deksel garen in een pan met dikke bodem. Roer af en toe om en let op dat de uien niet bruin worden.
- Verwarm de oven tot 180 C. Vet een taartvorm met lage randen in met olie en bekleed hem met deeg. Laat het deeg 10 minuten bakken in de oven.
- Haal het deeg uit de vorm en verhoog de temperatuur van de oven. Beleg de deegbodem met uien (gooi het kruidentuiltje en de knoflook weg) en bestrijk ze met de pissalat. Schik de ansjovisfilets en de olijven op de uien en zet de pissaladière 15 minuten in de hete oven. Serveer warm.