Pie van chocolade, walnoten en tonkaboon
Voor 8:
Voor 8:
Voor het deeg:
250 g bloem
30 g suiker
75 g boter
1 geraspte tonkaboon
100 ml koud water
een snuifje zout
1 tl appelazijn
Voor de vulling:
120 g boter op kamertemperatuur
150 g bruine suiker
3 eieren
snuifje zout
100 ml ahornsiroop
240 g walnoten
100 g gehakte fondantchocolade
100 g mooie volledige walnoten
Kneed voor het deeg bloem, suiker en boter. Kneed de geraspte tonkaboon erdoor. Voeg rustig het water met zout en appelazijn toe. Gebruik extra bloem als het deeg te slap is. Vorm een bol, zet 1 uur in de koelkast. Rol het deeg uit en leg in de bakvorm, laat de rand er royaal overheen komen en snij ruim bij. Druk figuren in de rand met je duim of de achterkant van een lepel.
Verwarm de oven voor op 180°C. Roer voor de vulling boter en suiker glad. Voeg een voor een de eieren en een snuifje zout toe. Roer de siroop erdoor. Hak de noten grof, spatel erdoor. Prik wat gaatjes in de bodem. Smelt de chocolade au bain-marie en giet een fijne laag over de bodem. Roer de rest van de chocolade door de vulling en vul de bakvorm tot hij goed vol is. Werk de bovenkant af met mooi naast elkaar geschikte volle walnoten. Bak 50 min.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier