Pastafrittata: een klassieker met een twist

Pastafrittata Gennaro Contaldo
c_Kosmos

Ben jij zo iemand die altijd wat te veel pasta kookt? Dan is deze pastafrittata (en de twee varianten) van Gennaro Contaldo vast welkom in jouw culinaire repertoire.

Voor 4 personen
  • 4 grote vrije-uitloopeieren
  • 40 g parmezaan, plus extra voor erbij
  • zeezout en zwarte peper, uit de molen
  • 400 g gekookte pasta
  • extra vergine olijfolie
Bereiding
  1. Verhit de oven tot 200 °C/gasstand 6. Kluts de eieren in een grote kom en rasp er de parmezaan bij. Voeg een beetje zout en een flinke snuf zwarte peper uit de molen toe, roer goed en hussel er de pasta door.
  2. Verhit 3 eetlepels olie in een ovenbestendige koekenpan van 26 cm met antiaanbaklaag op matig vuur. Giet het mengsel in de pan, bak de frittata ongeveer 5 minuten, of tot de onderkant krokant is, en zet de pan vervolgens nog 5 minuten in de oven tot de bovenkant gestold is.
  3. Keer de frittata heel voorzichtig om op een bord, laat hem terug in de pan glijden en zet hem nog 5 minuten terug in de oven, of tot de onderkant krokant is.
  4. Serveer de pastafrittata met wat extra geraspte parmezaan.
Pizzaiola

Als je ongeveer 400 g gekookte pasta met saus over hebt, kun je die ook prima gebruiken. Probeer ook eens deze pastafrittata pizzaiola.

  1. Maak de basisversie van de pastafrittata (ik gebruik graag fusilli, maar neem gewoon wat je in huis hebt).
  2. Strooi er 6 in plakjes gesneden rijpe kerstomaatjes, 40 g fontina en een paar verse basilicumblaadjes over.
  3. Werk de pastafrittata af met geraspte parmezaan.
Lenteversie

In de lente kun je het basisrecept extra speciaal maken door doperwten en pancetta bij de pastafrittata te doen.

  1. Verhit 11/2 eetlepel extra vergine olijfolie in een ovenbestendige koekenpan van 26 cm met antiaanbaklaag. Pel 1 ui, snijd hem in ringen en laat ze een paar minuten zweten.
  2. Snijd 6 plakjes pancetta, liefst scharrel, in dunne reepjes en bak ze 2 tot 3 minuten met de uitjes mee. Roer er 200 g erwten door, giet er 400 ml heet water bij en breng op hoog vuur aan de kook.
  3. Laat het mengsel 10 tot 15 minuten koken, of tot het vocht verdampt is, en laat afkoelen.
  4. Maak het frittatamengsel, voeg de fijngehakte blaadjes van 4 takjes verse munt en het sap van 1 citroen toe en roer er het erwtenmengsel door. Bak je pastafrittata zoals hierboven beschreven, en serveer hem met wat extra geraspte parmezaan.

Uit: Het pastaboek van Gennaro Contaldo (Uitgeverij Kosmos).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content