Bij Pulpo in Sint-Denijs-Westrem serveren Maxence Sys en Laurent Willems mediterrane klassiekers en tijdens de lockdown verzamelden ze voor hun eerste kookboek Mediterraneo (uitgeverij Lannoo) hun favoriete gerechten van rond die zee. Pan con tomate is zo eenvoudig dat het bijna geen recept is, maar het is wel de Spaanse zomer op je bord, en meer moet dat soms niet zijn.

Ibérico is de verzamelnaam voor een exclusief gekweekt varkensras met zwarte poten (pata negra) afkomstig van Zuidwest-Spanje. Er zijn verschillende kwaliteiten die je kunt herkennen aan de achternaam: jamón Ibérico de Bellota is de 'echte' pata negra, ham van varkens die vrij in de mediterrane bossen grazen en onder meer gevoed worden met bellotas (eikels van de kurkeik). De andere bekende Spaanse ham, serranoham, is van een ander varkensras, de cerdo blanco (het witte varken). Hij is iets budgetvriendelijker en minder exclusief.

Benodigdheden voor 4 personen

300 g jamón Ibérico de Bellota, fijngesneden

1 pan de cristal, stokbrood of ciabatta

6 tomaten

20 g olijfolie

Peper en zout

1/3 knoflookteen, geperst

bieslook, fijngesneden

enkele blaadjes basilicum

Bereidingswijze

1. Gril de sneetjes brood of ciabatta in de oven. Pas op dat ze niet aanbranden, dit kan snel gaan.

2. Rasp de tomaten in een rasp op de grofste stand en vang alles op in een kom.

3. Zeef de geraspte tomaten en laat het vocht eruit lekken.

4. Voeg voor 350 gram geraspte en uitgelekte tomaten 20 gram olijfolie, een snufje peper, 3 gram zout en 1/3 knoflookteen toe. Kruid bij naar smaak.

5. Dresseer de jamón volumineus op een schaal. Schep de tomatencompote op de toasten.

6. Serveer de rest van de tomaat en de toast apart. Werk af met bieslook en basilicum.

Bij Pulpo in Sint-Denijs-Westrem serveren Maxence Sys en Laurent Willems mediterrane klassiekers en tijdens de lockdown verzamelden ze voor hun eerste kookboek Mediterraneo (uitgeverij Lannoo) hun favoriete gerechten van rond die zee. Pan con tomate is zo eenvoudig dat het bijna geen recept is, maar het is wel de Spaanse zomer op je bord, en meer moet dat soms niet zijn.Ibérico is de verzamelnaam voor een exclusief gekweekt varkensras met zwarte poten (pata negra) afkomstig van Zuidwest-Spanje. Er zijn verschillende kwaliteiten die je kunt herkennen aan de achternaam: jamón Ibérico de Bellota is de 'echte' pata negra, ham van varkens die vrij in de mediterrane bossen grazen en onder meer gevoed worden met bellotas (eikels van de kurkeik). De andere bekende Spaanse ham, serranoham, is van een ander varkensras, de cerdo blanco (het witte varken). Hij is iets budgetvriendelijker en minder exclusief.Benodigdheden voor 4 personen300 g jamón Ibérico de Bellota, fijngesneden1 pan de cristal, stokbrood of ciabatta6 tomaten20 g olijfoliePeper en zout1/3 knoflookteen, geperstbieslook, fijngesnedenenkele blaadjes basilicumBereidingswijze1. Gril de sneetjes brood of ciabatta in de oven. Pas op dat ze niet aanbranden, dit kan snel gaan.2. Rasp de tomaten in een rasp op de grofste stand en vang alles op in een kom.3. Zeef de geraspte tomaten en laat het vocht eruit lekken.4. Voeg voor 350 gram geraspte en uitgelekte tomaten 20 gram olijfolie, een snufje peper, 3 gram zout en 1/3 knoflookteen toe. Kruid bij naar smaak.5. Dresseer de jamón volumineus op een schaal. Schep de tomatencompote op de toasten.6. Serveer de rest van de tomaat en de toast apart. Werk af met bieslook en basilicum.