Liselotte Forslin, de auteur van The Swedish Kitchen, weet maar al te goed hoe verzot Zweden zijn op kaneelbroodjes tijdens fika. Ontdek hier hoe je ze traditioneel maakt.

Voor 40-45 broodjes

- 150 gram boter

- 500 ml melk

- 50 gram verse gist

- 1 theelepel zout

- 85 gram suiker naar keuze

- 2 theelepel kardemomzaadjes

- 900 gram bloem

Vulling

- 100 gram boter op kamertemperatuur

- 85 gram suiker naar keuze

- 3 tot 4 eetlepels kaneel

Decoratie

- 1 ei

- 3 eetlepels parelsuiker of amandelvlokken

Bereidingswijze

1. Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe. Verwarm tot 37°.

2. Verkruimel de gist in een mengkom en voeg de gesmolten boter en melk toe.

3. Voeg het zout, suiker, gemalen kardemomzaadjes en bijna alle bloem toe. Bewaar nog een beetje bloem voor later.

4. Kneed het deeg tot het niet meer aan de zijkant van de mengkom plakt. Laat het 30 minuten rijzen onder een propere keukenhanddoek.

5. Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en verdeel het in twee gelijke delen. Rol de helften in langwerpige vormen van ongeveer een halve centimeter dik.

6. Smeer de boter erover uit en strooi kaneel en suiker erover heen.

7. Rol de langwerpige vormen op en snij ze in stukjes tot je 40 à 45 broodjes bekomt.

8. Leg ze op de bakplaat, die je bekleed hebt met bakpapier. Laat opnieuw 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 225°.

9. Bestrijk de broodjes met een mengsel van losgeklopt ei en parelsuiker of amandelschilfers.

10. Bak de kaneelbroodjes 8 tot 10 minuten.

11. Laten afkoelen en smullen maar!

Liselotte Forslin, de auteur van The Swedish Kitchen, weet maar al te goed hoe verzot Zweden zijn op kaneelbroodjes tijdens fika. Ontdek hier hoe je ze traditioneel maakt.Voor 40-45 broodjes- 150 gram boter - 500 ml melk - 50 gram verse gist - 1 theelepel zout - 85 gram suiker naar keuze - 2 theelepel kardemomzaadjes - 900 gram bloem Vulling- 100 gram boter op kamertemperatuur - 85 gram suiker naar keuze - 3 tot 4 eetlepels kaneel Decoratie - 1 ei - 3 eetlepels parelsuiker of amandelvlokken 1. Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe. Verwarm tot 37°. 2. Verkruimel de gist in een mengkom en voeg de gesmolten boter en melk toe. 3. Voeg het zout, suiker, gemalen kardemomzaadjes en bijna alle bloem toe. Bewaar nog een beetje bloem voor later.4. Kneed het deeg tot het niet meer aan de zijkant van de mengkom plakt. Laat het 30 minuten rijzen onder een propere keukenhanddoek. 5. Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en verdeel het in twee gelijke delen. Rol de helften in langwerpige vormen van ongeveer een halve centimeter dik. 6. Smeer de boter erover uit en strooi kaneel en suiker erover heen. 7. Rol de langwerpige vormen op en snij ze in stukjes tot je 40 à 45 broodjes bekomt. 8. Leg ze op de bakplaat, die je bekleed hebt met bakpapier. Laat opnieuw 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 225°.9. Bestrijk de broodjes met een mengsel van losgeklopt ei en parelsuiker of amandelschilfers. 10. Bak de kaneelbroodjes 8 tot 10 minuten.11. Laten afkoelen en smullen maar!