Grieks en goddelijk: zo maak je moussaka

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week staat er een zelfgemaakte moussaka met Griekse salade op het menu.

Geen fan van lamsgehakt? Je kunt ook puur rundergehakt gebruiken. De moussaka is het lekkerst als je hem een dag op voorhand maakt.

Voor 4 personen
500 g lamsgehakt
2 el olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
400 g tomatenblokjes uit blik
1 el tomatenpuree
1 tl gedroogde oregano
2 blaadjes laurier
2 kl kaneel
2 kl chilivlokken
2 grote aubergines
8 vastkokende aardappelen
3 el olijfolie
Peper en zout

Voor de bechamelsaus:
50 g boter
50 g bloem
500 ml melk
Snuifje nootmuskaat
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout
Voor de Griekse salade:
4 rijpe tomaten
1 komkommer
1 rode ui
1 groene paprika
100 g feta
Handvol ontpitte olijven
1 kl gedroogde oregano
Extra vierge olijfolie
Peper en zout

1. Pel en snipper de ui en knoflook en bak in 2 eetlepels olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, oregano, laurier, kaneel, chilivlokken, zout en peper toe. Laat 40 minuten sudderen.

2. Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in gezouten kokend water. Snijd de aardappelen en de aubergines in plakjes van 1 cm dik. Bak de aardappelen en aubergineplakjes in een pan met olijfolie bruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

3. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed om een roux te vormen. Voeg geleidelijk de melk toe, onder voortdurend roeren, tot je een gladde saus hebt. Breng op smaak met een snuifje nootmuskaat, peper en zout. Laat de saus 5 Ā­minuten indikken en meng er de geraspte parmezaan onder.

4. Leg een laagje aardappel- en aubergineplakjes in een ovenschaal. Schep er de helft van de vleessaus over. Herhaal met een laag aubergine en aardappelen, en dan de rest van de vleessaus. Giet de bechamelsaus gelijkmatig over de bovenkant en bestrooi met extra kaas.

5. Verwarm de oven voor op 180Ā°C en bak de moussaka gedurende 45-50 minuten in de oven.

6. Maak intussen de Griekse salade: Spoel de groenten. Snijd de tomaten in partjes, de komkommer in stukken, de paprika in repen en de rode ui in ringen. Meng de groenten in een kom. Voeg de olijven toe. Bestrooi met oregano en verkruimel er de feta over. Besprenkel de salade royaal met extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Hussel alles door elkaar en serveer bij de moussaka.7

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content