Mountain oyster balls

Mountain oyster balls

Mountain oyster balls is een gerecht met een ‘stoertje’. Deze versie is een echte mix tussen oost en west. Gehaktballetjes voor cowboys, stevig vanbuiten met een zacht hartje van cheddar vanbinnen.

Voor 25 mountain oyster balls
  • 1 kg half-om-halfgehakt
  • 1 el sambal badjak
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el ketoembarpoeder
  • 1 mespuntje komijnpoeder
  • 100 g cheddar
  • 1 handje paneermeel
  • 1 ei
  • 1 scheut olijfolie
Voor de saus
  • 2 rode uien
  • 1 groene paprika
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 chilipepers
  • espressokoffie voor drie kopjes
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes (40 g)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el dijonmosterd
  • 5 el donkere basterdsuiker
  • enkele scheuten worcestersaus naar smaak
  • 4 el rodewijnazijn
  • 150 g geraspte belegen kaas of cheddar
  • 1 handjevol verse koriander of peterselie, fijngesneden
Bereiding
  1. Doe het gehakt met alle ingrediënten behalve de kaas in een kom en meng goed.
  2. Snijd de cheddar in kleine blokjes.
  3. Draai balletjes van het gehakt en druk in elke bal een blokje cheddar. Omsluit het blokje cheddar zodat het midden in de bal zit.
  4. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de ballen rondom bruin op een zacht vuur. Haal ze uit de pan als ze gaar zijn en zet apart.
  5. Maak de saus. Pel en snijd de ui fijn. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine blokjes.
  6. Pel en snijd de teentjes knoflook zo fijn mogelijk. Snijd de chili’s doormidden, verwijder de zaadjes en snijd zo fijn mogelijk.
  7. Maak drie kopjes espresso. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en zet de pan op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook, paprika en de chili tot ze glazig zijn.
  8. Voeg de tomatenpuree toe en laat die, terwijl je roert, 1 minuut meebakken. Zet het vuur laag, voeg de overige ingrediënten toe en meng goed. Proef en zet de saus helemaal naar jouw hand.
  9. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de balletjes in een ovenschaal, schep de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Zet dit ongeveer tien minuten in de oven – de kaas moet lekker gesmolten zijn. Strooi voor het serveren de koriander of peterselie over de mountain oyster balls

Uit: Soul Food, de vrouw met de baard (Unieboek Het Spectrum)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content