Deze viskoekjes worden in Nieuw-Zeeland gemaakt met de uit de kluiten gewassen green lip-mosselen. Die zijn veel groter dan degene die wij kennen en een tikje zoeter van smaak. Maar de mosselfritters zijn ook overheerlijk met een verse Zeeuwse mossel.
In Nieuw-Zeeland vind je een overvloed aan foodtrucks die verse vis serveren. Na een omzwerving door chique Londense keukens belandde de Nieuw-Zeelandse chef-kok Paul Melville in België: “We zijn een klein land”, legt hij uit. “Onze keuken zit vol invloeden van over de hele wereld. Natuurlijk heeft Groot-Brittannië zijn sporen nagelaten, daarom is fish & chips zo populair in Nieuw-Zeeland. Maar Azië, dat zo dichtbij is, brengt ons nieuwe, pittige smaken. Omdat we omringd zijn door water, zijn we ook dol op mosselen, oesters en andere zeevruchten.” Zoals deze mosselfritters.
Voor 4 personen
- 220 ml witte wijn
- 80 ml water
- 4 laurierblaadjes
- 2 selderijstengels, in grove stukken
- sap van 1/2 citroen
- 3 eieren
- 160 g mosselen (zonder schelp)
- zeste van 2 citroenen
- 120 g boter
- 120 g sjalotten, gesnipperd
- 120 g selder, in kleine blokjes
- 240 g mosselen (zonder schelp), grof gehakt
- 20 g peterselie, fijngehakt
- 220 g bloem
- 70 g polenta
- 7 g bakpoeder
- 3 g bicarbonaat
- 12 g zout
- olie
Bereiding
- Meng de witte wijn, het water, de laurierblaadjes, de grove stukken selder en het citroensap samen in een sauspan. Verhit tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur, dek de pan af met een deksel en laat een halfuurtje trekken.
- Mix de eieren, mosselen en citroenzeste fijn in een keukenrobot, voeg het afgekoelde wijnmengsel hieraan toe.
- Stoof de sjalotten en selder aan in de boter tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de gehakte mosselen toe. Haal van het vuur en meng de peterselie eronder.
- Zeef de droge ingrediënten in een kom, maak in het midden een kuiltje. Voeg hier beetje bij beetje het vloeibare mengsel aan toe terwijl je voorzichtig roert met een garde. Voeg daarna het mengsel van de selder, mosselen en sjalotten toe.
- Verwarm de oven voor op 160°C. Verhit een laagje olie in een antiaanbakpan. Schep een lepel beslag in de pan en bak aan beide kanten tot de mosselfritters goudbruin zijn. Houd ze warm in de oven tot je alle koekjes gebakken hebt.