Mond vol Thais: zo maak je gestoomde vissoufflé met rode curry

Hor mok pla: gestoomde vissoufflé met rode curry © Tabas

De Thaise keuken naar je eigen eetkamer halen doe je best met het recept van een Thaise chef. Wij vroegen aan chef Kenika van restaurant Paaksoi om enkele authentieke recepten, zoals deze hor mok pla, oftwel gestoomde vissoufflé met rode curry.

De Thaise keuken is ontzettend verrassend en veelzijdig. Dat weet ook journalist en kenner Leila Rasson, die zelf 90 procent van de tijd Aziatisch kookt. Wil je zelf weten wat de Thaise keuken zo bijzonder maakt? Lees dan hier haar uiteenzetting. Laat je het werk liever over aan een professional? Dan vind je hier haar favoriete Thaise restaurants in Vlaanderen en Brussel.

Voor 2 personen. Serveer met vers gestoomde jasmijnrijst.
400 g vispasta van de notopterus­-vis (uit het vriesvak in de Aziatische supermarkt, als alternatief zou je ook zelf 400 g witte vis fijn kunnen mixen)
200 g zeebaarsfilet (of een andere witte vis zoals dorade)
2 eieren
200 g rode currypasta (bv. van het merk Mae Ploy)
800 ml + 200 ml kokosmelk
3 el vissaus
1 el palmsuiker (als alternatief kun je kristalsuiker gebruiken)
5 + 2 kaffirblaadjes
6 bananenbladeren
1 bussel Thaise basilicum
2 el rijstmeel
2 chilipepers


1. Laat de diepgevroren vispasta enkele uren ontdooien in de koelkast.

2. Splits de eieren en meng ze in een grote kom met de currypasta. Roer er met een grote lepel ook voorzichtig de vispasta onder. (Dit is de belangrijkste stap uit het recept. Gebruik geen mixer, dit zou de structuur van de vis kapotmaken.)

3. Voeg 800 ml kokosmelk, de palmsuiker en vissaus toe en roer opnieuw voorzichtig.

4. Snijd 5 blaadjes kaffir (en eventueel fingerroot en bergamot) heel fijn en roer ook dit door het mengsel. Laat dan een halfuurtje rusten in de koelkast.

5. Maak een kom van de bananenbladeren: Snijd een cirkel uit een blad. Maak 4 vouwtjes in het blad en zet ze vast met halve tandenstokers zodat je een kommetje hebt.

6. Leg een vijftal blaadjes basilicum op de bodem van elk kommetje. Schep er een flinke lepel vispasta op. Snijd de zeebaarsfilet in stukken en leg in elke kom een drietal stukken vis. Stoom de kommetjes ca. 15 minuten. Meng ondertussen 200 ml kokosmelk met het rijstmeel en warm de mengeling kort op het vuur op.

7. Snijd de chilipeper en resterende kaffir fijn. Giet een scheutje van de kokosmelkmengeling over de gestoomde vispasteitjes en werk af met chili, kaffir en basilicum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content