Mexicaanse bonen, zwarte rijst en maistortilla’s

Mexicaanse bonen

In Latijns-Amerika, op die plekken waar de mensen in goede gezondheid het oudst worden, eten ze allemaal hetzelfde: bonen met rijst en maistortilla’s. Elke dag, soms al meer dan honderd jaar. Aangevuld met allerlei kleurrijke groenten en wat eiwitten. Een succesvol concept waarmee je zowel je smaakpapillen als je darmflora blij maakt.

Voor 4 personen
  • 1 gele ui, gepeld
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 rode chilipeper
  • 3 cm gemberwortel, geschild
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 g gedroogde zwarte bonen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 limoenen, geperst
  • 200 g zwarte rijst
  • 4-8 maistortilla’s
  • 1-2 tomaten, in plakjes
  • 6-8 takjes koriander
Bereiding
  1. Hak de ui, knoflook en chilipeper fijn. Rasp de gember.
  2. Doe ze in een hapjespan met de olijfolie en zet hem op halfhoog vuur; roerbak alles 2-3 minuten en laat de ingrediƫnten niet bruin worden.
  3. Voeg de bonen en tomatenpuree toe en bak alles nog 2 minuten.
  4. Zet het geheel onder water en breng het aan de kook. Laat het 45-60 minuten pruttelen en roer af en toe. Voeg meer water toe indien nodig. De bonen moeten uiteindelijk zacht en goed gaar zijn.
  5. Breng op smaak met zout en het vers geperste limoensap.
  6. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Snijd de limoen in schijfjes en bak ze goed bruin.
  8. Serveer de bonen met de vers gebakken tortilla’s, zwarte rijst, tomaat, verse koriander en gebakken limoen.
Uit: Gelukseten, Henrik Ennart & Niklas Ekstedt (Spectrum, ā‚¬ 20,75)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content