Ingrediënten

Voor 4:

  • ingrediënten voor court-bouillon (fijngesneden ui, bleekselderij, wortel)
  • 2 levende kreeften van 750 g elk
  • 2 fijngehakte sjalotten
  • boter
  • 1 tl mosterd
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 dl visfumet
  • 1 dl kaassaus (bechamelsaus met geraspte kaas)
  • 3 el fijngehakte peterselie

Breng water aan de kook in een grote pan en doe er de ui, selderij en wortel in. Kruid met peper en zout. Laat 5 min. koken en leg er dan de kreeften in, met de kop eerst. Dek de pan onmiddellijk af om opspattend water te vermijden.

Laat de kreeften 8 min. koken. Haal ze nadien meteen uit de pan en koel ze onmiddellijk af onder ijskoud stromend water om het kookproces te stoppen. Snij de kreeften in de lengte in tweeën, breek de scharen open en haal er het vlees uit.

Fruit voor de saus de sjalot glazig in boter. Bevochtig met de mosterd, wijn en visfumet en breng aan de kook. Laat inkoken tot de helft. Voeg de kaassaus toe en laat op een laag vuur binden.

Werk af met de fijngehakte peterselie en een klontje boter. Nappeer de kreeft met de saus en gratineer 3 min. onder een hete grill.

Tip: Thermidor is een klassieke bereiding die teruggaat tot Escoffier. Andere klassieke bereidingen met kreeft zijn à l'armoricaine (genappeerd en geglaceerd met saus op basis van ui, sjalot, tomaat, tomatenpuree en groene kruiden) en en bellevue (versneden, mooi opgeschikt en koud geserveerd met salade).

Breng water aan de kook in een grote pan en doe er de ui, selderij en wortel in. Kruid met peper en zout. Laat 5 min. koken en leg er dan de kreeften in, met de kop eerst. Dek de pan onmiddellijk af om opspattend water te vermijden. Laat de kreeften 8 min. koken. Haal ze nadien meteen uit de pan en koel ze onmiddellijk af onder ijskoud stromend water om het kookproces te stoppen. Snij de kreeften in de lengte in tweeën, breek de scharen open en haal er het vlees uit. Fruit voor de saus de sjalot glazig in boter. Bevochtig met de mosterd, wijn en visfumet en breng aan de kook. Laat inkoken tot de helft. Voeg de kaassaus toe en laat op een laag vuur binden. Werk af met de fijngehakte peterselie en een klontje boter. Nappeer de kreeft met de saus en gratineer 3 min. onder een hete grill. Tip: Thermidor is een klassieke bereiding die teruggaat tot Escoffier. Andere klassieke bereidingen met kreeft zijn à l'armoricaine (genappeerd en geglaceerd met saus op basis van ui, sjalot, tomaat, tomatenpuree en groene kruiden) en en bellevue (versneden, mooi opgeschikt en koud geserveerd met salade).