Kounelli stifado

© iStock

Stifado is een Griekse stoofpot, gemaakt van vlees, gevogelte of vis. Traditioneel wordt het stifado gemaakt met wild konijn, of kounelli. Ook uitjes spelen bij deze Griekse versie van stoofvlees een belangrijke rol. De combinatie met rode wijn en tomaten geeft een verrassend lekker resultaat.

Voor 4 personen
  • 1 konijn van 1,5 kg in 8 stukken gesneden
  • 1 kg verse zilveruitjes
  • 500 g tomaten
  • bloem
  • 1,5 dl olijfolie
  • 1,25 dl rode-wijnazijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 kaneelstokje
  • 8 kruidnagels
  • een pepertje
  • 1 soeplepel heldere honing
  • 1 klein doosje tomatenpuree
  • een halve liter rode wijn
  • zout
  • zwarte peper
  • kruidentuiltje van 2 laurierbladeren, een sinaasappelschil, enkele takjes tijm en oregano
Bereiding
  1. Dompel de tomaten in kokend water, verfris en pel. Verwarm de oven voor op 180°C. Wentel de stukken konijn in bloem en bak ze in de helft van de olie aan alle zijden goudbruin. Leg het vlees vervolgens in een stoofschaal.
  2. Dompel de zilveruitjes onder in kokend water, verwijder het velletje en bak de uitjes 20 minuten in olie op zacht vuur. Doe de uitjes bij het vlees.
  3. Giet de olie uit de bakpan en plaats de pan terug op het vuur. Voeg azijn en fijngehakte knoflook toe en laat al roerend met een houten lepel een tweetal minuten koken. Voeg de grofgesneden tomaten, de specerijen en de honing toe en verwarm alles 5 minuten.
  4. Voeg hieraan de tomatenpuree, rode wijn en de resterende olie toe. Breng al roerend aan de kook, kruid met zout en peper en giet tot slot alles bij het vlees.
  5. Stop het kruidentuiltje tussen het vlees, dek de schaal af en laat een halfuur stoven in de oven. Draai de temperatuur terug naar 150°C en laat het vlees nog anderhalf uur garen. Verwijder het kaneelstokje en het kruidentuiltje en dien de kounelli stifado op met rijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content