Klassieker op z’n kop: tarte tatin met tomaat, tijm en geitenkaas
-
Moeilijkheid
Gemakkelijk
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week: bakken met verse tomaten voor een kraakverse tarte tatin.
Maak deze tarte tatin met tomaat tijdens het tomatenseizoen met zeer rijpe tomaten en kies voor een ambachtelijk geitenkaasje, liefst zacht van smaak.
Voor 4 personen
2 kg tomaten
3 el olijfolie
1 el balsamicoazijn
3 teentjes knoflook
1 tl poedersuiker
Snuifje zout
Enkele takjes tijm + extra voor de afwerking
80 g zachte geitenkaas
Voor het kruimeldeeg:
200 g bloem
100 g roomboter
1 ei
Snuifje zout
1. Doe alle ingrediënten voor het kruimeldeeg in de blender van een keukenrobot en kneed tot een mooie deegbal. Laat 30 minuten in folie rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de tomaten en verwijder de zaadjes met een lepel. Dep de tomaten droog met keukenpapier. Leg de tomaten met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout, poedersuiker, gehakte knoflook, olijfolie en tijmblaadjes. Bak ze gedurende 1 uur in de oven. Let op dat de tomaten niet te donker worden. Verlaag indien nodig de temperatuur naar 160°C.
3. Vet een taartvorm of hittebestendige pan in met olijfolie en balsamico en leg de tomaten dicht tegen elkaar en overlappend in de vorm, met de snijkant naar beneden. Rol het deeg uit en snijd op maat, leg het over de tomaten. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg en bak de tarte tatin gedurende 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
4. Haal de tarte tatin uit de oven en plaats een bord of ronde plank over de taartvorm, keer het geheel snel om en til de vorm voorzichtig op. Als er tomaten aan de vorm kleven, haal ze dan voorzichtig los en leg ze terug op de taart. Laat de tarte tatin wat afkoelen en garneer met de zachte geitenkaas en extra blaadjes tijm.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier