Voor 4 personen
- 1 kalkoen – ± 2 kg
- 100 g boter
- 100 g ontbijtspek
Voor de vulling
- 50 g rijst
- 8 gehalveerde en ontpitte gedroogde pruimen
- 4 takjes gehakte peterselie
- 5 eetlepels kastanjepuree
- 25 cl melk
- 1 ei
- 1/2 blokje vleesbouillon
- 50 g boter
- 1/2 koffielepel kippenkruiden
- 5 cl koffieroom
- peper en zout
Bereiding
- Kook de rijst. Meng voor de vulling de kastanjepuree, de pruimen, de kippenkruiden, het ei, de koffieroom en de peterselie door de rijst en breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper, schep de rijst- en kastanjevulling in de buikholte en bind de kalkoen dicht met keukentouw. Verwarm de oven op 200° C.
- Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met spek. Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van de oven. Bedruip regelmatig met braadvet.
- Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als je een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen).
- Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en versnijd hem. Leg op elk bord wat vlees en vulling. Versier met toefjes aardappelpuree en in wijn gestoofde pruimen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier