Kalkoen met kastanjevulling

29/11/18 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

Een gekoesterd familierecept van hobbykok Andrea - tanteke - Sempels.

Kalkoen met kastanjevulling

© Kris Vlegels

Geef je waardering

Benodigdheden voor 6 personen

Bereidingswijze

1 middelgrote kalkoen, 1/2 kg gemengd gehakt, 200 g dun gesneden gerookt spek, teentje look, 1 kleine ui, 2 eieren, kippenkruiden, peper en zout, 1/2 bosje krulpeterselie, snede witbrood, 1 el geraspte kaas (emmentaler) 1 el kastanjepuree, 1 flesje Rodenbach, kriek of Orval, bokaaltje gevogeltefond, scheutje melk

Garnituur

12 appelen, boter, kaneelpoeder, 1 1/2 citroen, zakje vanillesuiker, scheutje calvados, 8 marasquinkersen of veenbessen

Bereidingswijze

Kalkoen

Meng het gehakt met de gesnipperde ui en look, de eieren, emmentaler, kastanjepuree en gehakte peterselie.

Ontkorst het brood en week het in melk. Meng onder het gehakt met wat broodkruim en de kippenkruiden. Kneed alles goed door elkaar.

Laat de kalkoen in de winkel ontbenen, hak de vleugels eraf.

Bekleed de borstholte met het spek, vul met gehakt, een eetlepel kippenkruiden en een klont boter. Bind de billen samen en maak de opening dicht. Masseer de kalkoen met kippenkruiden, zout en peper.

Leg er een klont boter op en zet in de voorverwarmde oven (180°C).

Voeg na 30 minuten wat spek, de gevogeltefond en het bier toe.

Bedruip de kalkoen geregeld. Afhankelijk van de grootte is hij na één à anderhalf uur gaar.

Garnituur

Schil de appelen, boor het klokhuis eruit en snijd ze in schijven van 1,5 cm dik.

Bak de appelschijven in de boter aan beide kanten tot ze lichtbruin kleuren.

Schik ze in een vuurvaste schaal, bestrooi elke laag met kaneel, citroensap en vanillesuiker. Voeg een scheutje calvados toe en laat in de oven zachtjes garen. De appelen moeten nog wat stevigheid behouden.

Serveer met een marasquinkers (of bessen) in het klokhuisgaatje.

Onze partners