Serveer deze kalkoen met tijmboter indien gewenst met compote of chutney van cranberry’s en een knapperige groene sla.
Voor 8-10 personen
- 1 kalkoen van 4 kg
- 8 takjes (citroen)tijm
- 150 g zachte boter
- 1 grote ui
- 1 appel
- 4 tenen knoflook
- 4 takjes bladpeterselie
- 2,5 dl kippenbouillon
- 5 dl droge cider
- zwarte peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Hak de helft van de tijm fijn. Meng met de boter. Snij de ui en appel in kwarten. Vul de kalkoen met de ui, appel, knoflook, bladpeterselie en de rest van de tijm.
- Maak een opening tussen het vel en de borst van de kalkoen en smeer tijmboter over de hele borst. Bind de vleugels en bouten van de kalkoen tegen het lijf en bestrijk met de rest van de boter. Kruid met peper en zout.
- Zet de kalkoen met de borst naar onder op de ovenrooster. Giet de kippenbouillon en cider in een braadslee en schuif onder de kalkoen om de braadsappen op te vangen. Bak de kalkoen 30 minuten.
- Verlaag de oventemperatuur tot 180°C, draai de kalkoen rechtop en bak nog 1,5 uur. Bedruip regelmatig met het vocht uit de braadslee. Haal uit de oven en laat 30 minuten afgedekt rusten.
- Versnij de kalkoen en serveer indien gewenst met compote of chutney van cranberry’s en een knapperige groene sla.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier