Jonge artisjokken met rodepeperolie en bottarga

olijfolie_1_10621.jpg

Een recept van Ralp Geerts.

Een recept van Ralp Geerts.

VOOR EEN BORDJE TAPAS

  • 12 jonge artisjokken, 1 citroen
  • 1 rode peper, 120 ml olijfolie
  • 4 takjes peterselie
  • 1 bottarga (gedroogde viskuit)
  • Zeezout

Maak de artisjokken schoon en bewaar ze in koud water met citroensap tot gebruik. Snijd een rode peper fijn en meng die met de olijfolie, plaats op een lauwwarme plek zodat de smaak van de peper in de olie kan trekken. Hak de peterselie zo fijn mogelijk. Breng een pan met water aan de kook met flink wat zeezout. Schaaf de artisjokken op een mandoline in plakken van 3-4 mm of snijd ze dun met een mes. Kook de plakjes ongeveer 10-15 seconden. Plaats de nog warme artisjokkenplakjes op een bord en lepel er wat van de olijfolie met rode peper overheen, rasp de bottarga over de artisjokken en bestrooi met de peterselie.

Wijntip: vol, fruitig, rond, bloemig, wit fruit, droog (houtgerijpt). Maar kan divers worden ingezet. Blend van Roussanne en Marsanne (Rhôneblend wit), Palomino (sherry).

Olijfolie: een blend uit de streek Alentejo in Portugal gemaakt van de calega, cobrancosa en de arbequinaolijf maakt dit gerecht helemaal af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content