Ingrediënten

Voor 12 à 15 stuks

25 g verse bakkersgist, 100 ml lauwe melk, 2 eieren + 2 eidooiers, 400 g bloem + extra voor het werkvlak, 50 g malse boter, 80 g bloemsuiker + extra, zeste van 1 biocitroen, 1 snuifje zout, frituurolie, 250 g jam, bv. aardbeien, frambozen, pruimen, ...

Bereiding

  1. Meng in de kom van de keukenrobot de gist met de lauwe melk en roer glad. Voeg de eieren, de bloem, de boter, de bloemsuiker, de citroenzeste en het zout toe. Kneed in 5 à 8 minuten tot een soepel deeg. Dek af en laat op een warme plek 30 minuten rijzen. Kneed er dan de eidooiers door, dek af en laat nogmaals 30 minuten rijzen.
  2. Bestuif een (houten) plank met bloem. Verdeel het deeg in ballen van 3 à 4 cm en leg ze op de plank. Dek af met een schone handdoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  3. Verhit een grote hoeveelheid frituurolie in een kookpan (of frituurpan) tot 170°C. Rol de balletjes deeg voorzichtig tussen je handen tot een perfect ronde vorm. Frituur ze één na één in de hete olie, schep ze er met een schuimspaan uit en laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Verwarm de jam een beetje met 2 eetlepels water en vul hiermee een spuitzak. Spuit op de donuts en bestrooi die voor het serveren met bloemsuiker.
Voor 12 à 15 stuks 25 g verse bakkersgist, 100 ml lauwe melk, 2 eieren + 2 eidooiers, 400 g bloem + extra voor het werkvlak, 50 g malse boter, 80 g bloemsuiker + extra, zeste van 1 biocitroen, 1 snuifje zout, frituurolie, 250 g jam, bv. aardbeien, frambozen, pruimen, ...