Voor 4 personen
- 4 mooie peren (doyenné of durondeau)
- 200 g bruine suiker
- 0.5 l sterke koffie
- 100 g boter
- 4 stukjes peperkoek
- 2 steranijsjes
- 2.5 dl room
- 50 g suiker
- 1 dl kruidenlikeur
Garnituur
- in de oven gedroogde dunne schijfjes peperkoek
- kaneelpoeder
Bereiding
- Schil de peren, snij ze in twee en verwijder het klokhuis. Zet een pan op het vuur en doe er de boter in. Bak de peren lichtjes aan en doe er de suiker bij. Laat de suiker smelten en licht karameliseren. Blus dan met de koffie, voeg steranijs en 1 dl likeur toe. Laat de peren gaar worden.
- Neem de peren dan uit de pan en leg de stukjes peperkoek er in de plaats in. Die zal, zoals een ‘baba au rhum’ het kookvocht gedeeltelijk opslorpen. Klop de room met suiker en voeg er 1 dl likeur aan toe. Snij de peren in twee en schik ze samen met de stukjes koek op borden. Versier met gedroogde peperkoek, steranijs, een snuifje kaneel/koffiepoeder en room.
Tip
Probeer een ijsgekoeld parfait uit. Doe na het koken van de peren de koffiesiroop en peperkoek in de blender en maal het zeer fijn. Laat het gedeeltelijk afkoelen en meng er dezelfde hoeveelheid met suiker opgeklopte room onder. Laat opstijven in de diepvries.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier