Homemade desserten: eigentijdse zoetigheden om zelf te maken
Geen zin in de traditionele kerststronk of ijstaart? Dankzij onderstaande recepten zet je dit jaar gewoon een hip en homemade dessert op tafel. Succes gegarandeerd!
POMPOEN-WAFELTAART
Barnini en Kaffeenini zijn begrippen in Antwerpen. Naast hun rijkelijk belegde bagels, uitgebreid assortiment aan koffies en homemade iceteas, kun je er ook terecht voor deze hippe pompoen-wafeltaart. Pompoen wordt in Amerika regelmatig gebruikt in desserts. Omdat hij van nature al een zoete smaak heeft, kun je het resultaat wat vergelijken met de worteltaart die hier al ingeburgerd is. barnini.be, kaffeenini.be
Voor 6 Ć 8 personen
200 g pompoenstukjes, 4 el kraantjeswater, 85 g bruine basterdsuiker, 135 g boter, 2 eieren, 100 g zelfrijzend bakmeel, 1 el kaneel, 1 el kardemom, 1 el gember, 75 g kristalsuiker, 75 g verse roomkaas, 75 g poedersuiker.
Kook de pompoenstukjes met 2/3 van het water op een laag vuur gaar in 15 minuten. Pureer de pompoen met de staafmixer tot een gladde puree en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Mix met een mixer de basterdsuiker met 175 gr boter licht en luchtig. Voeg Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n de eieren toe. Mix er op de laagste stand de afgekoelde pompoenpuree door. Zeef het bakmeel en de specerijen boven de kom en spatel dat er zo luchtig mogelijk door. Bak de wafels.
Verwarm op een laag vuur de kristalsuiker met de rest van het water, in een steelpan met dikke bodem. Laat de suikerkristallen oplossen en zet dan het vuur hoog, tot de suiker diepbruin kleurt. Neem direct van het vuur en doe er de pecannoten bij. Schep om en stort de karamel op het bakpapier. Laat 15 minuten afkoelen. Hak de pecankaramel met een mes in grove stukken. Klop de rest van de boter met de roomkaas en poedersuiker luchtig in 4 minuten. Stel de cake samen met afwisselend een laag wafels en een laag roomkaas. Eindig met een laag roomkaas en bestrooi met pecankaramel.
FULL RAW CHOCOLADE HAZELNOOTTAART
Een chocoladetaart die gebakken wordt in de koelkast: vreemder Ć©n gemakkelijker kan het niet worden. Ideaal voor de raw foodies onder ons, of als je oven al in beslag genomen wordt door de kalkoen. Het is een klassieker bij ‘Eten vol leven’, een klein eethuis in Antwerpen-centrum, dat gespecialiseerd is in een biologische, raw en high raw, plantaardige en glutenvrije keuken. Alle gerechten en dranken worden artisanaal en ter plekke bereid, op basis van pure en wholefood ingrediĆ«nten. etenvolleven.be
Voor 6 porties
CRUST
1/2 kop hazelnoten (ongeveer 60 gr), 3 ontpitte dadels, 1 el cacaopoeder, snuifje zout, water (+/- 1 el, beetje bij beetje toevoegen), 1 el cacao nibs (gebroken cacaobonen)
VULLING
1/2 kop hazelnoten, in water geweekt (minstens 2 u, maar liever 4 tot 8 u), 1/2 kop water, 2 el agave, 2 el esdoornsiroop, 25 gr cacaopoeder, 1/8 tl vanillepoeder, snuifje zeezout, 1/2 el soja-lecithine (optioneel), 1/4 kop kokosolie (gesmolten). Ook nodig: een kleine taartvorm, springvorm van 11 Ć 12 cm diameter.
Vermaal de hazelnoten in een keukenrobot. Eens je een grove maar gelijkmatige korrel hebt, voeg je de dadels, het cacaopoeder en zout toe. Maal vervolgens verder fijn. Voeg een beetje water toe tot er een kleverige textuur ontstaat (die je tussen de vingers kunt aanduwen en blijft kleven). Voeg de cacao nibs toe en maal ze er kort doorheen : de nibs geven een intense crunchy bite aan de bodem, dus het is belangrijk dat ze niet helemaal fijn gemalen zijn. Plaats het mengsel in de taartvorm, duw stevig aan op de bodem en strijk glad met een lepel. Plaats de taartvorm even in de diepvries. Maak intussen de vulling.
Voeg alle ingrediĆ«nten in de blender en mix tot een egale massa. Voor deze bereiding is een krachtige blender zeker een voordeel, maar met een gewone moet het ook lukken. In dat laatste geval is het nuttig de noten wat langer te laten weken. Een alternatief kan bovendien zijn om de hazelnoten te vervangen door zachtere noten zoals cashews. Je kunt de intensere hazelnootsmaak dan bereiken door in plaats van water hazelnootmelk te gebruiken, of door een lepeltje hazelnootolie toe te voegen (bijvoorbeeld van het Antwerpse bedrijfje Migino dat op ambachtelijke wijze koudgeperste oliĆ«n produceert, waaronder hazelnootolie). Eens alles geblend, giet je het mengsel in de taartvorm en laat je het een nacht afkoelen in de koelkast, of een viertal uren in de diepvries. Deze taart wordt dus ‘gebakken’ door te koelen. De krokante beet zit hem in de kokosolie die mooi opstijft op lagere temperatuur.
TIP VAN DE CHEF
Voor een perfecte ‘cut’ doe je er best aan om de taart minstens 8 uur te laten afkoelen in de koelkast, en vervolgens een uur in de diepvries. De taart is dan net iets te hard om te serveren, maar perfect om te snijden. Achteraf kun je ze weer in de koelkast bewaren, waar ze 3 tot 4 dagen houdbaar blijft.
CINNAMON BUN
De cinnamon bun of het kaneelbroodje is een klassieker uit Zweden en zijn populariteit neemt almaar toe. Het is een heerlijk dessert met veel mogelijkheden en helemaal niet zo moeilijk te maken. Zijn ronde vorm doet zelfs wat denken aan een kerststronk. In het knusse gebak- en cupcakehuisje Julie’s House, in het centrum van Gent, zijn behalve taarten, brownies en cupcakes, ook de kaneelbroodjes verkrijgbaar. Julie ontdekte de cinnamon bun tijdens haar vakantie in Amerika, en bracht hem op haar manier naar Gent. julieshouse.be
Voor 15 broodjes
DEEG
42 g gist, 100 ml water, 175 g boter op kamertemperatuur, 120 g suiker, 6 g zout, 255 ml melk, 1 ei, 900 g bloem.
VULLING
150 g boter, 120 g bruine suiker, 15 g kaneelpoeder.
Verwarm de oven voor op 175Ā°C. Los de verse gist op in 100 ml water. Meng boter, suiker, zout, melk, ei en bloem en voeg de gistoplossing toe. Meng dit alles tot een stevig deeg. Rol het deeg uit in een rechthoek. Besmeer het met boter en bestrooi met bruine suiker en kaneel. Rol het vervolgens stevig op tot een worst. Snijd in dikke schijven en leg op een bakplaat met boterpapier (1 broodje is goed voor ongeveer 90 g). Laat de kaneelbroodjes +/-15 minuten rijzen onder een handdoek. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 175Ā°C, gedurende 13 Ć 15 minuten.
TIP VAN DE CHEF
Je kunt de broodjes ook nog vullen met noten en chocolade, en er eventueel wat glazuur over gieten voor een extra feestelijke toets.
SNEEUWBALLEN
De sneeuwballen van patisserie Bloch zijn een originele Gentse uitvinding uit 1913, van August Larmuseau. Ook vandaag zijn ze nog razend populair. Patisserie Bloch sloot in 2008 de deuren, maar heeft intussen een succesvolle foodtruck en maakte het Belgisch Bakboek met nog vele andere overheerlijke recepten.
Voor 20 stuks
100 g kwaliteitsmargarine op kamertemperatuur, 90 g bloemsuiker,
10 g vanillesuiker.
AFWERKING
200 g melkchocolade en 200 g bloemsuiker.
Bekleed een plaat met bakpapier. Klop de zachte margarine samen met de 90 g bloemsuiker en de vanillesuiker tot een luchtige massa. Vul hiermee een spuitzak met een effen spuitmond van 1 cm doorsnede, en spuit op het papier bergjes ter grootte van een muntstuk van twee euro. Druk de bergjes licht aan en laat ze hard worden in de diepvries. Tempereer de chocolade (warm de chocolade op tot 45 graden en laat door af en toe te roeren afkoelen tot 30 Ć 31 graden). Verdeel de bloemsuiker over een groot stuk papier. Dompel met een dompelvork de bergjes in de chocolade en rol ze daarna rijkelijk door de bloemsuiker. Laat de sneeuwballen even opstijven, leg ze daarna op een schaal en bewaar ze in de koelkast.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier