Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 450 g (extra grof!) volkorenmeel
  • 1 el baking soda
  • 1 tl zeezout
  • 200 ml karnemelk
  • 100 g keukenstroop, melassestroop of treacle
  • 1 ei
  • 100 ml Guinness
  • 2 el havervlokken

Bereidingswijze

Door stroop aan het broodbeslag toe te voegen wordt het brood subtiel zoeter: een mooie tegenhanger voor het bier, dat juist voor een bitterheid zorgt. Zo komt de smaak van het brood echt in balans. Zoek mooi grof molengemalen kwaliteitsmeel. Vaak kun je er online aan komen, mocht er geen molen of luxesupermarkt bij je in de buurt zijn. Het maakt écht veel uit. Dat meel leeft!

Daardoor wordt elk brood dat je ermee bakt lekkerder en rijst het veel beter dan brood gemaakt met fabrieksmeel. Kun je niet aan grof volkorenmeel komen, gebruik dan iets minder gewoon volkorenmeel en vul het aan met zemelen en/of tarwekiemen.

Verhit de oven tot 200 graden.Vet een cakevorm (1 liter inhoud) goed in. Meng de bloem, het volkorenmeel, de baking soda en het zout met elkaar in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Klop de karnemelk met de stroop, Guinness en het ei. Giet het in het kuiltje en draai met een schone hand, de vingers gespreid, alles vanuit het midden naar buiten toe tot een nat deeg. Houd met je andere schone hand de kom vast. Schep het beslag in de ingevette bakvorm.

Bak het brood 25 minuten en verlaag dan de temperatuur tot 170 graden en bak nog 35 minuten of tot het brood mooi gaar is en hol klinkt wanneer je erop klopt. Laat het 5 minuten afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat het brood dan helemaal afkoelen op een rooster.

Serveer met zoute boter en iets visachtigs: wat gerookte zalm of wat oesters.

Door stroop aan het broodbeslag toe te voegen wordt het brood subtiel zoeter: een mooie tegenhanger voor het bier, dat juist voor een bitterheid zorgt. Zo komt de smaak van het brood echt in balans. Zoek mooi grof molengemalen kwaliteitsmeel. Vaak kun je er online aan komen, mocht er geen molen of luxesupermarkt bij je in de buurt zijn. Het maakt écht veel uit. Dat meel leeft!Daardoor wordt elk brood dat je ermee bakt lekkerder en rijst het veel beter dan brood gemaakt met fabrieksmeel. Kun je niet aan grof volkorenmeel komen, gebruik dan iets minder gewoon volkorenmeel en vul het aan met zemelen en/of tarwekiemen.Verhit de oven tot 200 graden.Vet een cakevorm (1 liter inhoud) goed in. Meng de bloem, het volkorenmeel, de baking soda en het zout met elkaar in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Klop de karnemelk met de stroop, Guinness en het ei. Giet het in het kuiltje en draai met een schone hand, de vingers gespreid, alles vanuit het midden naar buiten toe tot een nat deeg. Houd met je andere schone hand de kom vast. Schep het beslag in de ingevette bakvorm.Bak het brood 25 minuten en verlaag dan de temperatuur tot 170 graden en bak nog 35 minuten of tot het brood mooi gaar is en hol klinkt wanneer je erop klopt. Laat het 5 minuten afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat het brood dan helemaal afkoelen op een rooster.Serveer met zoute boter en iets visachtigs: wat gerookte zalm of wat oesters.