Grootmoeders gistpannenkoeken

gistpannenkoeken
© Getty

Het enige echte, oerdegelijke klassieke recept van de Boerinnenbond voor gistpannenkoeken à la oma is onoverwinnelijk.

Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren, dooiers en eiwit gescheiden
  • 750 ml melk
  • 1 eetlepel suiker
  • 10 gram verse gist
  • 50 gram gesmolten boter
  • boter (of voor wie echt grootmoeders wijze wil volgen: spekvet) om te bakken
Bereiding
  1. Los de gist op in wat lauwe melk. Voeg wat suiker bij en wacht tot de gist begint te werken en er dus bubbels op het papje verschijnen.
  2. Het geheim van luchtige pannekoeken: klop ondertussen het eiwit stijf.
  3. Doe de bloem in een diepe kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistpapje toe en meng er langzamerhand de melk en de bloem door. Klop flink zodat je een samenhangend beslag bekomt. Zorg dat er geen klonters achterblijven.
  4. Klop er dan de eierdooiers en de gesmolten boter onder.
  5. Voeg als laatste het stijf geklopte eiwit toe, dek de kom af en laat op een warme plaats rijzen.
  6. Verwarm een gietijzeren koekenpan (of een hedendaagse anti aankleefpan), smeer in met boter of spekvet, giet er een weinig beslag op en laat de gistpannekoeken aan beide kanten bakken. Draai ze pas om als de bovenkant helemaal droog is, anders kunnen de gistpannenkoeken breken.

Bron: Ons Kookboek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content