Gratin van grondwitloof met Achelse blauwe, witbier en Ardense ham
01-03-2012, 11:40
Bijgewerkt op: 06-11-2023, 15:05
Voor 4-6 personen
- 25 g boter
- 1 el suiker
- 6 stronkjes grondwitloof, in de lengte gehalveerd
- 1/2 flesje witbier, bv. Blanche de Namur
- 50 g bruinbroodkruimels
- 25 g fijngehakte walnoten
- 1 tl gedroogde tijm
- 75 g Achelse blauwe of stilton
- 2 sneetjes Ardense ham
- peper en zout
Bereiding
- Smelt boter en suiker op hoog vuur in een grote, vuurvaste braadpan. Schik er het grondwitloof in, met de snijkant naar beneden. Bak 2 à 3 minuten tot de groente gekaramelliseerd is (doe dit in twee keer als de pan niet groot genoeg is). Giet er het witbier bij en stoof beetgaar.
- Schik vervolgens het witloof in een braadslee en giet er het ingekookte vocht rond.
- Meng broodkruimels, walnoten, Achelse blauwe en tijm. Kruid met peper en zout. Strooi over het witloof. Bak goudbruin in de oven.
- Bak intussen de Ardense ham krokant in een droge antiaanbakpan. Breek in stukjes en serveer bij het witloof.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier