Deze knoedels komen uit Atena Lucana, een dorp met 2300 inwoners in de bergachtige regio Vallo di Diano in het zuidoosten van Campania. Het is weer zo'n voorbeeld van hoe je nog iets met oud brood kunt doen - en weer zo'n geval van koolhydraten bij koolhydraten. Deze knoedels worden namelijk samen met plakjes aardappel in een bouillonachtige saus gestoofd. Aardappels voegen lekker veel calorieën toe, ooit belangrijk voor het zware werk op de velden.

Ingrediënten

Voor 4 à 6 personen

  • 2 eetl. extra vergine olijfolie
  • 1 ui, in blokjes
  • Zeezout
  • 1 Italiaans saucijsje, vel verwijderd
  • 1 aardappel (ik houd van russet, maar neem gerust een andere kruimige soort), geschild en in blokjes van 1 cm
  • 1 blik van 400 g tomatensaus
  • 75 g verse broodkruimels
  • 180 ml groentebouillon, opgewarmd
  • 125 g bloem
  • 100 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt, plus meer als garnering
  • 5 eieren, losgeklopt
  • 10 g verse bladpeterselie, gehakt
  • Versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoge-lage kookstand. Voeg als de olie gaat glinsteren de ui met wat zout toe en bak hem circa 15 minuten tot hij zacht en glazig is.
  2. Doe het worstvlees erbij en bak 5-7 minuten terwijl je het met een houten lepel in stukjes breekt, tot het bruin is.
  3. Voeg de aardappel toe. Schenk er zoveel water bij dat alles onderstaat, voeg wat zout toe en breng op hoge stand aan de kook. Zet het vuur weer laag en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen om de smaken op elkaar te laten inwerken.
  4. Doe de tomatensaus erbij, zet de kookstand iets hoger en kook alles nog 10 minuten tot je een vork in de aardappels kunt steken.
  5. Leg intussen de broodkruimels in een middelgrote kom, schenk de warme bouillon erbij en laat ze een paar minuten weken tot ze zacht zijn. Voeg de bloem, Parmezaanse kaas, eieren en peterselie toe. Meng alles grondig met de hand. Het beslag moet dit en plakkerig zijn.
  6. Maak met een lepel eivormige knoedels en laat ze voorzichtig in de tomatensaus zakken? Kook de knoedels circa 10 minuten zonder te roeren tot ze gestold zijn. Draai de knoedels voorzichtig om en kook ze nog eens 10 minuten tot ze helemaal gaar zijn en de saus iets is ingedikt.
  7. Serveer het gerecht meteen, bestrooid met wat Parmezaanse kaas.

Uit: Grandi Gusti, Katie Parla (Karakter uitgevers, 25,99 euro)

Deze knoedels komen uit Atena Lucana, een dorp met 2300 inwoners in de bergachtige regio Vallo di Diano in het zuidoosten van Campania. Het is weer zo'n voorbeeld van hoe je nog iets met oud brood kunt doen - en weer zo'n geval van koolhydraten bij koolhydraten. Deze knoedels worden namelijk samen met plakjes aardappel in een bouillonachtige saus gestoofd. Aardappels voegen lekker veel calorieën toe, ooit belangrijk voor het zware werk op de velden. Voor 4 à 6 personen