Geschroeide inktvis met een saus van jonge courgette en olijfolie
Een recept van Ralp Geerts
Een recept van Ralp Geerts
VOOR EEN BORDJE TAPAS
- 300 gram verse inktvis (alleen het lichaam, schoongemaakt en zonder huid), 35 ml olijfolie
- 200 gram jonge courgettes, klein en stevig, 70 ml olijfolie, 1 teen knoflook, 1 tak basilicum
- 4 takken peterselie
- 1 citroen
- Zeezout
- Zware zwarte peper
Snijd de inktvis in dunne repen en meng met de olijfolie. Snijd de courgette in blokken en snijd de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een pannetje en fruit de knoflook hierin. Stoof de courgettes half gaar in de knoflookolie en voeg basilicum toe, pureer het geheel in een blender en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Hak de peterselie zo fijn mogelijk. Verhit een pan tot hij begint te roken, bak nu de inktvis heel kort in 10-20 seconden. Strooi hierop wat van de gehakte peterselie en wat druppels citroensap. Verwarm de courgettesaus kort en lepel de saus over vier borden. Verdeel de inktvis hierover. Rasp als laatste wat citroenschil over de inktvis.
Wijntip: complex, vol, houtgerijpt, fruitig, mineraal, krachtig, droog. Uit een wat koeler klimaat. Bijvoorbeeld chardonnay uit zuidelijk Bourgogne.
Olijfolie: een milde olijfolie gemaakt van de arbequinaolijf uit Noord-Spanje.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier