Gerookte eendenborst met appel en walnoten
Een torentje met appelcompote en gerookte eendenborst is een feestelijke opening van je feestdis.
Voor 4 personen
1,5 dl appelsap
geraspte schil en sap van 1/2 citroen
2 el bruine suiker
2 grannysmithappels
1 tl fijngehakte tijm
1 tl vijgenmosterd (of andere vruchtenmosterd, bijv. cassis)
1-2 el ciderazijn
1 el suiker
1 el boter
4 el walnoten
200 g gemengde salade, bijv. frisée, radicchio, witloof
4 el witte balsamicoazijn
4 el walnotenolie
1 tl honing
250 g gerookte eendenborst, in dunne plakjes gesneden
peper van de molen en zout
Bereiding
1. Breng het appelsap aan de kook met de citroenschil, het sap en de bruine suiker. Laat met de helft inkoken.
2. Schil en snijd de appels intussen in vieren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng deze met het ingekookte appelsap, neem van het vuur, voeg de tijm toe en laat afkoelen tot lauw. Breng op smaak met de vijgenmosterd en ciderazijn.
3. Smelt de suiker en boter in een pan en laat licht karamelliseren. Wentel er de walnoten in en laat afkoelen op bakpapier. Hak de walnoten nadien grof. Kruid licht met zout.
4. Was de sla, laat goed uitlekken en trek in stukjes. Maak een vinaigrette met de balsamicoazijn, walnotenolie en honing. Breng op smaak met zout.
5. Maak 4 torentjes met de appelcompote en eendenborst. Strooi er de walnoten over. Maak de salade aan met de vinaigrette en schik rond de torentjes. Geef er witbrood bij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier