Gerookte aardappelsalade met rucolamayonaise
26-11-2015, 14:38
Bijgewerkt op: 13-05-2023, 15:18
VGerookte aardappelsalade met rucolamayonaise voor 4 personen.
Voor 4
- 12 kleine aardappelen
- 2 handenvol hooi
- 1 handvol houtsnippers van onbehandeld hout, een uur in water geweekt
- 30 g koolzaadolie, 120 g rucola
- 3 eierdooiers, 1 heel ei
- 30 g dragonazijn, 4 g zout
- 240 g zonnebloemolie
- 40 rucolablaadjes
Materiaal:
- barbecuestel
- grote kom en roostertjes om te roken, in diverse maten
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen in gezouten water. Giet af. Installeer de barbecue om op hoge hitte te grillen.
- Installeer de rookoven: neem een grote metalen kom (als je een komvormige barbecue hebt, kun je die ook gebruiken), plaats een metalen roostertje onderin zodat er wat luchtcirculatie is en de bodem van de kom niet te heet wordt. Leg het hooi en de houtsnippers erop en schuif een gloeiend kooltje onder het hooi. Plaats ook daarbovenop een rooster en leg de aardappelen erop. Dek de kom af met een dubbele laag aluminiumfolie, die je goed aandrukt, zodat de rook binnen blijft. Check na 15 tot 20 minuten of de aardappelen al een fijne gerookte smaak hebben. Als je vindt dat de smaak nog sterker mag zijn, laat ze dan nog even verder roken.
- Doe voor de mayonaise de rucolablaadjes, het ei en de dooiers, de dragonazijn en het zout in een blender. Mix een minuut op hoge snelheid, zodat je een gladde pasta krijgt. Voeg dan geleidelijk aan de olie toe tot je een mooie, dikke, romige mayonaise hebt. Voeg nog wat zout of azijn toe als je dat nodig vindt.
- Wrijf de aardappelen in met wat koolzaadolie, bak ze op de barbecue tot er overal verbrande plekjes te zien zijn.
- Verdeel de rucolamayonaise over de bodem van een kom. Leg er de aardappelen op. Werk af met rucolablaadjes die je hebt aangemaakt met wat dragonazijn, en met rucolabloemen. Breng op smaak met zeezout.
- Serveer de gerookte aardappelsalade met vers zuurdesembrood of geroosterd roggebrood, dat je heerlijk kunt dopen in het sap van de salade.
(Uit: De Superette Kookboek, Borgerhoff & Lamberigts)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier