Voor 4 personen
- 1 kg verse ansjovis
- zout
- olijfolie
- 2 uien
- 4 wortels
- 6 teentjes knoflook
- 2 dl zachte azijn
- 2 dl water
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- enkele takjes peterselie
- 2 kl gekneusde peperkorrels
- 2 citroenen
Bereiding
- Verwijder de koppen en ingewanden. Dep de vis voorzichtig af met keukenpapier (het visvlees van ansjovis is te delicaat om te wassen). Leg de visjes in een schaal, bestrooi met een weinig zout en laat het zout zo’n twee uur op een koele plaats intrekken. De visjes bakken in hete olie, laten uitlekken en in een ruime glazen schaal leggen.
- Neem de bakpan met de resterende bakolie en voeg 10 eetlepels nieuwe olie toe. Fruit hierin de fijngehakte uien en de in plakjes gesneden wortelen. Pel de teentje knoflook en fruit ze kort mee. Azijn en water bij de groenten gieten en tijm, laurierblad, takjes peterselie en gekneusde peperkorrels toevoegen. Alles 10 minuten laten koken en groenten en vocht kokend heet over de ansjovis gieten.
- De vis 24 uur laten marineren en koud opdienen met schijfjes citroen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier