Gebraden eend met sinaasappelsaus
Dit is een gemakkelijk recept voor heerlijk krokante in de oven gebraden eend. Serveer de saus op basis van citrusvruchten er apart bij. Heerlijk met verse, dunne frietjes.
Dit is een gemakkelijk recept voor heerlijk krokante in de oven gebraden eend. Serveer de saus op basis van citrusvruchten er apart bij. Heerlijk met verse, dunne frietjes.
Voor 4 personen
- 1 panklare eend van 1,2 kg
- grof gemalen witte peper
- zout
- boter
- verse frieten
Voor de sinaasappelsaus:
- 5 dl bruine fond
- 2 el tomatenpuree
- 2 dl sinaasappelsap
- 3 el citroensap
- 5 el aigre-doux
- zeste van 2 sinaasappels (julienne gesneden) geblancheerd in suikersiroop
- een scheut sinaasappellikeur
- peper en zout
- 50 g ijskoude boter
Bereiding
1. Maak eerst de saus. Breng de bruine fond aan de kook, voeg tomatenpuree, citrussap en aigre-doux toe en laat 15 min. zacht inkoken. Werk af met sinaasappelzeste, likeur en peper en zout. Monteer met een klontje ijskoude boter.
2. Kruid de eend langs binnen en buiten met peper en zout. Bak ze langs alle kanten aan in boter en zet nadien in een oven van 200 Ā°C. Braad in ongeveer 45 min. gaar. Oversaus regelmatig met het braadvocht, zo wordt het vel knapperig.
3. Versnijd de eend aan tafel, geef de saus apart erbij. Serveer met verse, dunne frieten.
4. Opmerking: aigre-doux = blonde, lopende karamel gemaakt van 100 g suiker en 100 g water en geblust met 6 el witte azijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier