Voor 4 personen:

1 blok stevige tofoe

2 tl hijiki-zeewier

1/2 wortel

4 gedroogde shiitakes

1 el neutrale olie

150 ml sake

30 ml sojasaus

1 ei

2 el maiszetmeel

Bereidingswijze

Leg de tofoe een halfuur in een zeef met een gewicht erbovenop (bijvoorbeeld een bord met daarop een blik tomatensaus) zodat het overtollige water uit de tofoe lekt. Week het zeewier vijf minuten in water en giet af. Week de shiitakes twintig minuten in water en breng dan de paddenstoelen in het water aan de kook gedurende nog eens twintig minuten. Nadien kun je het kookwater bewaren en als bouillon gebruiken voor een andere bereiding.

Snijd de wortel en de shiitakes in fijne blokjes. Verhit de olie in een pan en roerbak de groenten en het zeewier gedurende drie minuten. Voeg de sake en sojasaus toe en bak tot alle vloeistof verdampt is. Laat afkoelen.

Mix de tofoe samen met het ei, het maiszetmeel, een snuifje zout en het groentemengsel. Je kunt het met de hand mengen met een garde of in een keukenrobot fijnhakken. Zet het mengsel dertig minuten in de diepvries om er straks makkelijker bolletjes van te kunnen maken. Verwarm intussen de friteuse (of een kom met frituurolie) tot 180°C. Gebruik twee lepels om van het tofoemengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal te maken. Frituur de balletjes tot ze donkerbruin zijn - of zoals ze in Japan zeggen: tot ze de kleur van een vos hebben.

1 blok stevige tofoe2 tl hijiki-zeewier1/2 wortel4 gedroogde shiitakes1 el neutrale olie150 ml sake30 ml sojasaus1 ei2 el maiszetmeelLeg de tofoe een halfuur in een zeef met een gewicht erbovenop (bijvoorbeeld een bord met daarop een blik tomatensaus) zodat het overtollige water uit de tofoe lekt. Week het zeewier vijf minuten in water en giet af. Week de shiitakes twintig minuten in water en breng dan de paddenstoelen in het water aan de kook gedurende nog eens twintig minuten. Nadien kun je het kookwater bewaren en als bouillon gebruiken voor een andere bereiding.Snijd de wortel en de shiitakes in fijne blokjes. Verhit de olie in een pan en roerbak de groenten en het zeewier gedurende drie minuten. Voeg de sake en sojasaus toe en bak tot alle vloeistof verdampt is. Laat afkoelen.Mix de tofoe samen met het ei, het maiszetmeel, een snuifje zout en het groentemengsel. Je kunt het met de hand mengen met een garde of in een keukenrobot fijnhakken. Zet het mengsel dertig minuten in de diepvries om er straks makkelijker bolletjes van te kunnen maken. Verwarm intussen de friteuse (of een kom met frituurolie) tot 180°C. Gebruik twee lepels om van het tofoemengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal te maken. Frituur de balletjes tot ze donkerbruin zijn - of zoals ze in Japan zeggen: tot ze de kleur van een vos hebben.