Frisse kleuren op het bord: zo maak je zalm met roodlofsalade
-
Moeilijkheid
Gemiddeld
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week serveren we zalm met roodlofsalade.
Kruidenolie kun je met elk groen kruid maken. Dragon smaakt lekker bij zalm of steak, basilicum bij pasta. Voeg voor een frisse touch wat citroenrasp toe. Zelfgemaakte kruidenolie blijft 2 weken goed, mits gekoeld bewaard in een gesteriliseerd flesje.
Voor 8 personen
Voor de zalm:
1 hele zalm (ongeveer 4 kg, schoongemaakt en ontschubd)
1 pompelmoes
1 handvol verse dille
1 handvol verse dragon
Enkele takjes citroentijm
2 laurierblaadjes
Peper en zout
2 el olijfolie
Voor de kruidenolie:
1 bosje dragon
200 ml neutrale olie (koolzaad, druivenpit)
Voor de roodlofsalade:
4 stronken roodlof
2 pompelmoezen
70 g amandelschilfers
3 el olijfolie
1 el wittewijnazijn
1 tl honing
Peper en zout
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Zorg ervoor dat de zalm schoon is en de schubben zijn verwijderd (vraag dit aan de vishandelaar). Spoel de zalm onder koud water en dep droog met keukenpapier. Boen de pompelmoes schoon en snijd in partjes.
2. Maak met een mes enkele inkepingen in het vel van de zalm en vul met de partjes pompelmoes en de verse kruiden. Vul de buikholte met de rest van de kruiden en de pompelmoes en kruid met peper en zout.
Leg de zalm in een grote braadslede of op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en zet 35 à 40 minuten (voor een zalm van 4 kg) in de voorverwarmde oven.
3. Verwarm de olie tot 60°C en voeg er de dragon aan toe. Laat 20 minuten trekken. Mix de olie met de dragon minstens 5 minuten in de blender en zeef door een neteldoek.
4. Maak de blaadjes los van het roodlof en doe in een kom. Pel en snijd de pompelmoes in partjes. Pel en snijd de rode ui in ringen. Voeg de partjes pompelmoes en rode ui toe aan het roodlof.
Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Zet apart om af te koelen.
5. Meng in een kleine kom de olijfolie, wittewijnazijn, honing, peper en zout tot een dressing. Sprenkel de dressing over de roodlofsalade en meng goed. Strooi de geroosterde amandelschilfers over de salade en serveer samen met de zalm en de dragonolie.
Maak ook: Comfortfood uit de laars: zo maak je ossobuco met saffraanrisotto
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier