De smaak van Thailand: vis met gebakken knoflook en citroengras
-
Moeilijkheid
Gemakkelijk
Nergens ter wereld worden de culinaire mogelijkheden van de bowl zo benut als in Azië. In de nieuwe editie van Knack Weekend Koken verzamelden we 75 van de lekkerste Aziatische gerechten-in een-kommetje. Deze Thaise vis met gebakken knoflook is een voorsmaakje.
Dit recept voor Thaise vis met gebakken knoflook maakt deel uit van de nieuwe editie van Knack Weekend Koken. Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken: eenvoudige, snelle gerechten, frisse kommetjes voor warmere dagen, soulfood, recepten met de focus op specerijen, en gerechten met een hoog umamigehalte. Vanaf 22 februari te koop, o.a. via shop.knack.be.
Voor 4
1 stengel citroengras
500 g witte visfilets (bv. kabeljauw)
2 el zonnebloem- of andere plantaardige olie
1,5 el vissaus
1 sjalot, fijngesnipperd
1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
4 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
versgemalen zwarte peper
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Verwijder de buitenste harde bladeren van het citroengras. Hak het witte deel fijn en gooi de rest weg.
3. Leg de vis met het vel naar beneden in een ondiepe ovenschaal of braadslee. Meng 1 eetlepel van de olie met de vissaus, de sjalot, de chili en het citroengras, kruid met peper en giet gelijkmatig over de vis, zodat die een mooi laagje saus krijgt. Bak de vis 15 à 20 minuten in de oven, of tot hij gaar is.
4. Verhit net voor de vis klaar is de rest van de olie in een kleine braadpan. Leg er de knoflook in en bak hem goudbruin (maar zorg dat hij niet verbrandt, dan smaakt hij bitter). Giet de hete olie met knoflook over de gare vis en serveer meteen.
Tip: Serveer de vis met rijst en groene groenten, zoals spinazie of paksoi.
Meer recepten uit Knack Weekend Koken:
– Kom vol umami: gelakte paddenstoelen met bruine rijst
– Kruidige Vietnamese vleessalade: larb met met rundergehakt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier