Voor 4 personen
- 1 l volle room
- 1 l volle melk
- 6 knoflooktenen
- 2 takjes rozemarijn
- 2,5 el zout
- 3 tl peper
- 1,5 kg bloemige aardappelen
Bereiding
- Breng de room met de melk, de gepelde en grofgehakte knoflook en de rozemarijn aan de kook. Laat al roerend 3 min. goed doorkoken. Kruid met het zout en de peper, zet het vuur uit, laat 10 min. trekken. Het mengsel moet té zout smaken, de aardappelen zullen al het zout opnemen.
- Schil de aardappelen, snij in plakken van 3 mm dik. Schik in een ovenschotel, overgiet met het roommengsel. Kruid het oppervlak lichtjes met peper en zout, zet 1,5 uur in de oven op 220°C.
- Controleer regelmatig de gaarheid. Als de bovenkant te vroeg begint te kleuren, leg je er het beste aluminiumfolie op, maar dat zal de gaartijd van de gratin dauphinois wel verlengen.