Voor 6 (of 1 schaal van 20 x 30 cm)
- 250 g champignons
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 200 g gerookt spek
- 1,5 kg rundsstoofvlees
- 3 el plantaardige olie
- 2 el geconcentreerde tomatenpuree
- 500 ml donker bier (Guinness)
- 200 ml vleesbouillon
- 2 laurierbladeren
- 2 takjes tijm, blaadjes afgerist + extra
- versgemalen peper en zout
- 600 g kruimige aardappelen
- 400 g boerenkool
- 50 g boter
- nootmuskaat
- 100 g cheddar, geraspt
Bereiding
- Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek in dunne reepjes en het rundvlees in grove blokjes.
- Verwarm de oven voor op 80 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een kookpan en bak het vlees rondom bruin. Schep het uit de pan en fruit nu de uien. Voeg de champignons, het spek en de knoflook toe en laat alles meebakken. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe, leg het vlees ook terug in de pan en giet er het bier en de bouillon bij. Leg de laurier en de tijm in de pan en kruid met peper en zout. Zet het deksel op de pan, zet ze in de oven en laat 6 uur garen. Haal uit de oven en verhoog de temperatuur tot 180 °C.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in een pan gezouten water. Was de kool en snijd ze in dunne reepjes. Laat de boter smelten in een kookpan en fruit de kool. Blus met een beetje water, zet het deksel op de pan en laat 5 minuten koken.
- Giet de aardappelen af en prak ze fijn. Voeg de boerenkool, zout en nootmuskaat toe.
- Schep het vlees in een grote ovenschaal (20 x 30 cm). Verdeel er het mengsel van aardappel en boerenkool over en strijk het oppervlak glad. Bestrooi met de geraspte kaas en laat in de oven 30 minuten gratineren. Decoreer de cottage pie net voor het serveren met de extra tijm.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier