Coconut explosion cake
20-03-2014, 16:02
Bijgewerkt op: 22-10-2024, 16:43
Vervang de kokosmelk door slagroom in de cake als je liever een iets minder uitgesproken ‘coconut explosion’ hebt.
Voor een cake
- 120 g eiwitten
- scheutje citroensap
- 95 g kristalsuiker
- 30 g bloem
- 40 g kokospoeder
- Voor de limoencrème:
- 115 g kristalsuiker
- 25 g koude boter, in blokjes
- 2 grote eieren, licht losgeklopt
- sap van 2 limoenen
- fijngeraspte schil van 1 limoen
- Voor het kokosglazuur:
- 400 ml kokosmelk
- 40 g kristalsuiker
- kokospoeder ter decoratie
- ronde bakvorm (18 cm diameter)
Bereiding
- Zet de kokosmelk 2 uur op voorhand in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in met boter, bestuif met bloem. Zet opzij.
- Cake: klop de eiwitten en het citroensap met een mixer op middelmatige snelheid op tot zachte pieken. Zet de mixer op hogere snelheid, voeg de suiker toe en klop verder op tot het eiwit stevige pieken vormt. Zeef de bloem. Spatel ze, samen met het kokospoeder, voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten. Bak de cake in ca. 30 minuten goudbruin. Ga met een nat en scherp mesje meteen langs de randen van de cake als hij uit de oven komt, zo voorkom je dat het geheel zou invallen. Maak je geen zorgen mocht de cake er niet mooi en verzorgd uitzien, het glazuur maskeert dat straks volledig.
- Limoencrème: meng alle ingrediënten, behalve de fijngeraspte schil, in een sauspan door elkaar. Blijf gedurende 12 à 15 minuten voortdurend roeren, tot de limoencrème dik genoeg is om de sporen van een garde te behouden. Zeef de crème en meng de fijngeraspte schil erdoor. Zet opzij.
- Glazuur: haal de kokosmelk uit de koelkast, verwijder het deksel en schep de bovenste witte massa (zonder de vloeistof onderaan) eruit. Klop deze met de suiker kort en luchtig op (30 seconden à 1 minuut).
- Afwerking: snij de kokoscake horizontaal doormidden en verspreid de limoencrème over de onderste helft. Leg de andere helft erop, druk goed aan en breng het kokosglazuur met een paletmes aan. Bestrooi royaal met kokospoeder en bewaar in de koelkast. De coconut explosion cake smaakt het best als je hem de dag zelf serveert.
Tip: heb je geen bakvorm van 18 cm maar een van 22 cm, vermenigvuldig dan de hoeveelheden met 2,5.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier