Chocoladekerstcake met kweepeerglazuur

chocoladekerstcake

Deze chocoladekerstcake met kweepeerglazuur voor 12 à 14 personen is een recept van culinair auteur Donna Hay.

Voor 1 chocoladekerstcake
  • 260 g ontpitte pruimedanten
  • 1,5 kl natriumbicarbonaat (baksoda)
  • 250 ml kokend water
  • 240 g krenten
  • 180 ml rum
  • 85 g ongezouten boter, zacht
  • 1 kl vanille-extract
  • 260 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1,5 kl fijngeraspte sinaasappelschil
  • 6 eieren
  • 225 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 35 g cacaopoeder, gezeefd
  • 1,5 kl kaneel
  • 1/2 kl gemalen piment
  • 150 g pure chocolade, gesmolten
Kweepeerglazuur
  • 300 g kant-en-klare kweepeergelei
  • 50 g pure chocolade, fijngehakt
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm van 2 3/4 liter in. Meng de pruimen, het natriumbicarbonaat en water in een middelgrote kom en laat 10-15 minuten staan. Pureer het mengsel met een staafmixer en zet apart.
  2. Verwarm de krenten en rum in een kleine sauspan op hoog vuur al roerend 5-6 minuten of tot de krenten alle rum hebben opgenomen. Zet apart.
  3. Meng de boter, vanille, suiker en sinaasappelschil in de kom van een keukenmachine in 10-12 minuten. Schraap de wanden van de kom schoon. Klop de eieren er een voor een goed door. Voeg het meel, de cacao, kaneel, het piment, de chocolade en de beide vruchtenmengsels toe. Klop tot alles is gemengd.
  4. Schenk het beslag in de vorm en zet 1 uur in de oven of tot het gaar is (test met een prikker). Zet de vorm omgekeerd op een bakrooster en laat de chocoladekerstcake 10-15 minuten afkoelen in de vorm.
  5. Verwijder de vorm en laat verder afkoelen.
  6. Verwarm voor het glazuur de kweepeergelei al kloppend in een kleine sauspan op matig vuur tot hij is gesmolten. Voeg de chocolade toe en meng al kloppend. Breng aan de kook en laat al kloppend 2-3 minuten doorkoken of tot je een dikke massa hebt. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
  7. Zet de chocoladekerstcake op een taartplateau of -schaal en schenk vlak voor het opdienen het glazuur erover.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content