Chili-jam

© Diane Hendrikx
  • Moeilijkheid

Chili-jam is een zoetzuur, pikant sausje dat heerlijk smaakt bij kaas en charcuterie, maar ook perfect is bij Aziatische gerechten, bij gegrild vlees of om een gefrituurde snack in te dippen.

Benodigdheden voor 1 pot van 0,5 liter

  • 10 verse rode chilipepers
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • een stukje gember van 3 cm
  • 50 ml rode- of wittewijnazijn
  • 100 ml water
  • 300 g suiker
  • eventueel 1 limoen (met schil) in kleine stukjes gesneden + het sap van de andere helft van de limoen
  • 2 tl (of 10 g) pectine of 1 tl agaragar

Bereiding

1. Rasp de look fijn of haal de teentjes door een lookpers. Hak de ui en de chili in fijne stukjes. Schil de gember en rasp fijn.

2. Doe alle ingrediënten samen in een kookpot op het vuur en laat een halfuurtje doorkoken tot alle smaken zijn vermengd en de jam is ingedikt. Voeg vijf minuten voor het einde van de kooktijd de pectine toe. Als je werkt met agaragar, voeg je die toe nadat je de jam van het vuur hebt gehaald – dit bindmiddel mag niet meekoken.

Chili-jam
© Diane Hendrikx

3. Schep de hete jam in gesteriliseerde glazen potten en sluit af met een deksel. Draai op de kop en laat afkoelen.

TIP: als je liever een chilisaus maakt in plaats van een dikkere jam, kun je de pectine of agaragar weglaten, de saus blenden en in flesjes bottelen. Ik vind het leuk om een iets dikkere versie te maken, zodat die mee op tafel kan naast de mosterd en zoete confituur als je een borrelplankje serveert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content