Ingrediënten

Voor 4:
500 g vers buikspek, in een stuk
1 l water
25 g zout
2 sjalotten
25 g verse gember
2 tenen knoflook
1 steranijs
een klontje boter
3 el vloeibare honing
1 dl gemberbier
1-2 el sojasaus

Voor de savooikool:
4 knoflooktenen
1 rode chilipeper
2 el plantaardige olie
400 g savooikool
1 el geroosterde sesamzaadjes
zout

Doe het buikspek in een pan met het water en zout. Snij de sjalotten grof, snij de verse gember in plakjes en pel de knoflook. Voeg ze met de steranijs toe aan het spek. Breng aan de kook en laat 1 u. zacht pruttelen. Schuim regelmatig af. Verwarm de oven voor op 220°C. Haal het spek uit het kookvocht en dep droog. Verwijder het zwoerd en snij het spek in stukken.

Smelt de boter en honing in een pan en bak het spek tot het karamelliseert. Verwijder het spek en blus de pan met gemberbier en sojasaus. Hak knoflooktenen en chilipeper fijn, roerbak kort in olie. Snij de savooikool in fijne repen, voeg toe en bak krokant. Werk af met de sesamzaadjes en kruid met zout. Serveer het spek met de gewokte savooikool en gembersaus.

Tip: vervang de honing door ahornsiroop voor een interessante smaakvariant.

Doe het buikspek in een pan met het water en zout. Snij de sjalotten grof, snij de verse gember in plakjes en pel de knoflook. Voeg ze met de steranijs toe aan het spek. Breng aan de kook en laat 1 u. zacht pruttelen. Schuim regelmatig af. Verwarm de oven voor op 220°C. Haal het spek uit het kookvocht en dep droog. Verwijder het zwoerd en snij het spek in stukken. Smelt de boter en honing in een pan en bak het spek tot het karamelliseert. Verwijder het spek en blus de pan met gemberbier en sojasaus. Hak knoflooktenen en chilipeper fijn, roerbak kort in olie. Snij de savooikool in fijne repen, voeg toe en bak krokant. Werk af met de sesamzaadjes en kruid met zout. Serveer het spek met de gewokte savooikool en gembersaus. Tip: vervang de honing door ahornsiroop voor een interessante smaakvariant.