Brandnetelbier

5294081

Ook als we ons best níét doen, lijkt het wel of we bijzonder goed zijn in de teelt van brandnetels- een overblijvend onkruid waarvan we een paar veldslagen hebben gewonnen, maar om de oorlog definitief te winnen is er meer nodig. Maar goed, wat een tuinier als onkruid beschouwt, is voor de wildplukker een gratis ingrediënt. En ook al zijn er heerlijke recepten voor brandneteltaart en pesto, zelf hebben we liever een prikkelend biertje…

Ook als we ons best níét doen, lijkt het wel of we bijzonder goed zijn in de teelt van brandnetels- een overblijvend onkruid waarvan we een paar veldslagen hebben gewonnen, maarom de oorlog definitief te winnen is er meer nodig. Maar goed, wat een tuinier als onkruidbeschouwt, is voor de wildplukker een gratis ingrediënt. En ook al zijn er heerlijke receptenvoor brandneteltaart en pesto, zelf hebben we liever een prikkelend biertje…

Ingrediënten

  • 900 g brandnetelblaadjes
  • schil en sap van 2 citroenen, zonder waslaagje
  • 450 g rietsuiker
  • bovengistende biergist of all purpose-gist

Bereiding

  1. Trek stevige handschoenen aan en pluk jonge blaadjes bij de top van de brandnetelplant. Schud zo veel mogelijk insecten eraf.
  2. Was de blaadjes en breng ze met de citroenrasp aan de kook in 4,5 liter water. Als je nu de geur opsnuift, vraag je je waarschijnlijk af waar je in vredesnaam mee bezig bent, maar houd vol en laat alles 10 minuten pruttelen.
  3. Zeef de vloeistof in een emmer met de suiker, het citroensap en eventueel water dat niet in de pan paste. Roer tot de suiker is opgelost en dek de emmer dan af met een deksel of theedoek.
  4. Als de vloeistof tot kamertemperatuur is afgekoeld, voeg je de gist toe en sluit je de emmer weer af. Laat alles 3 dagen gisten.
  5. Bottel het brandnetelbier in plastic flessen die een beetje meegeven als de koolzuurdruk toeneemt en laat regelmatig wat gas ontsnappen; 1 week na het bottelen is het drinkbaar, maar een paar weken later is het bier op z’n best. Veel langer moet je het trouwens ook niet bewaren.

Serveertip

Reken niet op een biersmaak, want dit smaakt echt niet naar gewoon bier. Als je het toch met iets bierachtigs wilt vergelijken, dan komt een ijskoud, verfrissend lagerbier het meest in de buurt, maar dan met aardeachtige noten en een duidelijke citrusbite. De beste beschrijving die we ooit hoorden: als gemberbier maar zonder de warmte van gember. Het is een grappig gratis extraatje voor een zomerbarbecue en je kunt het mixen met limonade of bronwater.

Dit recept komt uit: Brouw het zelf van Richard Hood en Nick Moyle (Forte Culinair)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content