Boxty
Restjes opmaken, daar zijn de Ieren goed in. Een restje puree, een oude geraspte aardappel en wat bloem, et voilà: boxty, ofwel aardappelpannenkoekjes. Meestal wordt boxty gebakken, soms gekookt (dan zijn het dumplings) en het wordt ook wel als cake geserveerd.
De naam komt waarschijnlijk uit het Gaelic: arán bocht tí, wat zoveel betekent als ‘armeluisbrood’. Tegenwoordig wordt het op allerlei manieren geserveerd. Als bijgerecht bij een stoofpotje, maar ook als lunch met zure room erbij, geknipte bieslook of ringetjes lente-ui en soms nog gerookte vis.
Ingrediënten
- 200 g bloem
- 200 g aardappelpuree
- 200 g geraspte aardappel (3-4 middelgrote)
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- ev. 1 el kerriepoeder
- 2 el peterselie, fijngehakt
- 2 el bieslook, fijngehakt
- 3 eieren, losgeklopt
- 200 ml melk (of minder, hangt van de hoeveelheid aardappels af)
- plantaardige olie of boter, om in te bakken
Bereiding
Meng de bloem, aardappelpuree en -rasp met het bakpoeder, zout, kerriepoeder en de tuinkruiden. Klop de eieren erdoor en vervolgens de melk, zodat een dik beslag ontstaat dat niet uitloopt. Laat het beslag 30 minuten staan, zodat het wat indikt.
Verhit de olie of boter in een pan met antiaanbaklaag. Bak drie pannenkoekjes per keer. Keer de boxty om als de onderkant bruin is.
Recept van Yvette van Boven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier